Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az egész nemzetet fogják szolgálni”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. május 13. 20:07

A hagyományőrzés kiemelt jelentőséggel bír a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára, amely – többek között – a Ludovika Fesztivál keretében szervezett „száznapos ünnepségben” is megelevenedik. A rendezvény eredete a huszadik század első feléig nyúlik vissza: 1924-ben ünnepelték először a tisztavatásig tartó száznapos időszak kezdetét.

A május 13-án megtartott ünnepségen dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja leszögezte: a modern és ütőképes honvédség meg fogja érni az áldozathozatalt.

„Önök, végzős hallgatók, az egyetem falai között megismerték a vezetői gondolkodás sajátosságait, megtanultak csapatban gondolkodni és küzdeni, a gyakorlótéren egymást támogatva, egymást segítve végrehajtani a feladatokat és már kezdik érezni a haza szó igazi jelentését is. A Magyar Honvédség átalakul, és az új hadseregben nemcsak, hogy ott a helye a leendő tiszteknek, hanem a folyamat motorjaivá is fognak válni” – fogalmazott a dékán.

TUN_4158w

Schmittné Makray Katalin, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóanyja kiemelte: az akadémián végzett tanulmányok a tudás megszerzése mellett az erények – igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség – is szólnak.

„Az egyik legszebb hivatást választották, hiszen egy egész nemzetet fognak szolgálni, ahogy tették már az egyetemi éveik alatt például a déli határon vagy a járványkezelés során. Higgyenek a jövőben is a hazaszeretet nemzetmegtartó erejében, a szorgalmas és kitartó munka eredményességében és a Magyar Honvédség közösségi erejében, mert a hitükbe vetett bizalom építi saját jellemüket, amely erőt ad választott hivatásuk kiteljesedésében!” – hangsúlyozta a zászlóanya.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően elismeréseket is átadtak. A Bolyai Vándorkardot Molnár Viktor hallgató zászlós; a Bolyai Dísztőrt Kun Boglárka Réka hallgató zászlós; a Ludovika Emlékkardot Surman Dávid hallgató zászlós; a Kossuth Dísztőrt Kovács Viktória hallgató zászlós; a Repülős Dísztőrt pedig Szőcsényi András hallgató zászlós érdemelte ki. Borgulya János hallgató zászlós kapta a Kvasz András Repülős Dísztőr kitüntető díjat; a Szent László Díjat pedig Horváth Ádám hallgató zászlós vehette át.

A díjakkal kapcsolatban dr. Lippai Péter dandártábornok megjegyezte: ezek jelképezik a hagyományokat, az elismerést, a kemény munkát, az elkötelezettséget, a nehéz és verítékes pillanatokat, de ugyanakkor a tehetséget és a céltudatosságot is. Hozzátette: ezeket kiérdemelni nem csak dicsőség, hanem életre szóló büszkeség is.

TUN_4577w

Az eseményen – mások mellett – részt vett dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa, illetve dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka.

A Ludovika Fesztivál utolsó napja számos családi programmal folytatódott: három H145M és két Mi-24 helikopter áthúzása után – többek között – harcászati és fegyverforgató bemutató, illetve a Magyar Honvédség kitelepült eszközparkja várta az érdeklődőket.