Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyetem kötelessége a haza szolgálata

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 24. 13:08

A katonai tárgyú kutatás-fejlesztés, oktatás, valamint a toborzás terén történő kapcsolat folytatásáról írt alá együttműködési megállapodást a Honvédelmi Minisztérium és a veszprémi Pannon Egyetem, szeptember 24-én, csütörtökön, a „királynék városában.”

20200924_Veszprém (3)

A megállapodást a minisztérium részéről aláíró Szabó István honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott: a két szervezet között nem újkeletű az együttműködés, hiszen az egyetemen 2007-től oktatják a honvédelmi ismereteket, 2017-től pedig kihelyezett toborzóiroda működik a kampuszon.

„Az elmúlt két évben együttműködési megállapodások sorát írtuk alá egyetemekkel, tanintézetekkel. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikeres végrehajtásához a kutatás-fejlesztés, az oktatás és a toborzás terén szövetségesekre van szükségünk – a Pannon Egyetem pedig pontosan ilyen. Megújított megállapodás keretén belül folytatjuk tovább a sikeres közös munkát” – húzta alá az államtitkár. Hozzátette: itt képezik a jövő szakembereit, és az ő tudásukra szüksége van a haderőnek. Szabó István kiemelte: a teljes honvédség technikai megújításon esik át, „modern, ütőképes haderőt építünk, újjáélesztjük a hazai hadiipart”, és ehhez szükség van kutatóműhelyekre, innovációs munkára, ami részben itt is folyik.

20200924_Veszprém (1)

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint Veszprém városa a régió tudományos központja, amely komoly katonai hagyományokkal is rendelkezik, és évek óta több területen gyümölcsöző együttműködést folytatnak a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel.

Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja úgy vélte: a haza védelme a világ jelenlegi biztonságpolitikai helyzetében különösképp kiemelt fontosságú. Mint mondta, az ország védelméhez szükség van az állampolgárok felkészültségére és hazaszeretetére. Mint egyetem, kötelességük támogatni a honvédelem ügyét, fűzte hozzá.

20200924_Veszprém (4)