Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elefántcsontparti lázadók elfoglaltak egy várost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 26. 10:11

Az Elefántcsontpart északi részét ellenőrző lázadók elfoglaltak egy várost az ország nyugati részén, és pénteken további előretörésről számoltak be, ez pedig növeli a kormányerők és a felkelők közötti nyílt háború megismétlődésének veszélyét.

A tavalyi elnökválasztást elvesztő, de a hatalomhoz ragaszkodó Laurent Gbagbo államfőhöz hű erők elismerték, hogy az ellenzéki Új Front fegyveresei bevették Zouan-Hounien városát, de az elnök emberei fogadkoztak, hogy visszafoglalják a települést.

Zouan-Hounien az elefántcsontparti-libériai erdős határvonal közelében található, nem tartozik a fontos települések közé, de az érte vívott harcok azt jelentik, hogy jelentős mértékben kiterjedtek az összecsapások a világ legnagyobb kakaótermelő országában.

Outtara Seydou, a lázadók szóvivője közölte, fegyvereseik most dél felé tartanak, az elnökhöz hű erők kezén lévő újabb településhez vonulnak fel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Genfben tudatta, hogy az elmúlt huszonnégy órában közel ötezer elefántcsontparti keresett menedéket Libériában, ahol ezzel megközelíti a 45 ezret az elefántcsontparti menekültek száma.

A több mint egy évtizede hatalmon lévő Gbagbo elvesztette a tavaly novemberi elnökválasztást – amelynek győzteseként szinte az egész világ Alassane Outtara ellenzéki jelöltet ismeri el -, de nem hajlandó távozni tisztségéből.

Az Afrikai Unió megkísérelte diplomáciai eszközökkel rendezni az egykoron virágzó – ám egy 2002-2003-as háború miatt északi és déli részre szakadt – Elefántcsontparton kialakult újabb válságot, de erőfeszítései eredménytelenek maradtak.

CímkékENSZ