Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az élet érték, nem pedig adottság”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám és Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 27. 7:27

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából állami kitüntetésben részesült prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója, illetve Deli Mária ezredes, a Honvédkórház ápolási igazgatója. A kitüntetettek elkötelezettek az intézményben folyó, magas színvonalú szakmai munka folytatása mellett.

Novák Katalin köztársasági elnök megbízásából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tárca augusztus 20-ai központi ünnepségén Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést nyújtott át dr. Wikonkál Norbert Miklósnak, a Honvédkórház főigazgatójának. Deli Mária ezredes, a Honvédkórház ápolási igazgatója a Magyar Érdemrend Lovagkereszt katonai tagozat kitüntetést vehette át.

RT1_5568

Wikonkál Norbert esetében elsősorban a több évtizedes egészségügyi pályafutása során a bőrgyógyászat területén végzett kiemelkedő szakmai munkát, valamint az UV-sugárzás okozta tumorképződés molekuláris biológiai mechanizmusának kutatásában elért eredményeket ismerték el. „Az ember sosem a kitüntetésért dolgozik: végzi a munkáját, és amikor értesítik az elismerés tényéről, meglepődik, valamint természetesen nagyon megörül, amiért elismerték a munkáját és bíznak benne” – mondta kérdésünkre a Honvédkórház főigazgatója. „Rendkívül megtisztelő érzés ez, amiért hálás vagyok. Ugyanakkor, ilyenkor természetesen nemcsak a személyt, hanem az intézmény élén álló vezetőt, az intézményt és a fenntartót is kitüntetik. Vagyis ez a kitüntetés egyben elismerés a kollégáim és a honvédelmi tárca felé is. Az erőfeszítéseket ugyanakkor mindig lehet fokozni. A továbbiakban ugyanilyen lelkesedéssel, még nagyobb elkötelezettséggel végezzük majd a munkánkat” – emelte ki Wikonkál Norbert.

Deli Mária ezredes az egészségmegőrzés, illetve a betegellátás terén egyaránt magas színvonalú munkája, valamint a Magyar Honvédség egészségügyi szakdolgozóinak szakmai fejlődését elősegítő tevékenysége elismeréseként részesült kitüntetésben. „Nagyon jóleső érzés volt, amikor megtudtam, hogy állami kitüntetésben fogok részesülni. Meglepődtem, hiszen nem tartom elsődleges szempontnak, hogy munkámat bármiféle elismerésért végezzem. Bizonyára sokan egyetértenek velem, hogy egy ilyen esemény az eddig elvégzett munka eredményének ösztönző visszajelzése, és a jövőbeni munkámhoz is további erőt ad” – mondta érdeklődésünkre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának ápolási igazgatója. „Egész eddigi munkám az egészségügyhöz kötődött. Végigjártam a szakma legtöbb lépcsőfokát, így jól ismerem ennek a hivatásnak valamennyi területét. Hiszem és vallom, hogy munkánk olyan hivatás, melynek középpontjában legfőbb értékünk az emberi egészség áll. Ha újból kellene választanom, ma is ezen az úton indulnék el.”

RT1_5580

Extrém kihívásokkal teli évek állnak az egészségügy mögött

Deli Mária ezredes kiemelte: az elmúlt időszakban több olyan meghatározó esemény következett be, amely új kihívások elé állította az egészségügyet. „Ez ráhatással volt sok mindenre és mindenkire, akik ezen a területen dolgoznak. A fő hangsúly azonban továbbra is hatékonyságon és hatásosságon kell, hogy legyen.” A Honvédkórház az elmúlt két és fél évben jelesre vizsgázott hatékonyságból.

A főigazgató elmondta: személyesen sok mindenben megerősítette álláspontját a világjárvány. ”Úgy látom, sok minden a helyére került: talán kissé alázatosabban állunk a világhoz mi, emberek. A modern világban ugyanis hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindent tudunk. Ott az okostelefon a kezünkben a világ összes információjával, rendelkezésünkre áll a mesterséges intelligencia, a legfejlettebb orvostudományi eszközökkel, gyógyszerekkel dolgozunk. Aztán megjelenik egy vírus, és szembesülünk a sebezhetőségünkkel: tettük a dolgunkat a legjobb tudásunknak megfelelően, sok esetben mégis borzasztó tragédiákkal, válasz nélkül maradt kérdésekkel kellett megbirkóznunk. A modern kor embere sem mindenható: marsjárművet tudunk juttatni a szomszédos bolygóra, de a szeretteinket nem mindig tudjuk megmenteni. Az emberiségnek tanulnia kell, vissza kell térnie az alapértékekhez, mert az élet érték, nem pedig adottság: gondoljunk hálával minden napra” - mondta.

RT1_5357

A Honvédkórház fenntartói háttere éppen változások alatt áll. Wikonkál Norbert elmondta: a betegek számára ugyanakkor nem szabad észrevehető legyen, hogy milyen neveket tüntetnek fel a bejáratnál. „Egy ilyen átalakítás jó alkalom arra, hogy tisztázzuk a korábbi döntések hatásait, ez pedig érvényes a katona-egészségügyre is. Úgy vélem, a fegyveres testületek tagjai, a hon- és rendvédelmi szervek iránti elkötelezettség csak tovább erősödik majd az átalakulással, de a keretek kidolgozása jelenleg is folyik.”

A közösség ereje

A főigazgató elmondta: hálás a közösségnek, amelynek a vezetője lehet. „Legyen szó katonákról, honvédelmi alkalmazottakról vagy bárkiről, a Honvédkórház egységet mutatott az elmúlt időszakban, miközben rengeteg feladatot kellett ellátnunk. A kollégák szinte kivétel nélkül elszántan, lelkesen dolgoztak, közösségek jöttek létre, miközben folyamatosan újragondoltuk az ellátást. Összességében megerősödve jöttünk ki a járvány eddigi szakaszából. Meglátásom szerint az egészségügyi ágazat összességében is nagyobb megbecsültséget szerzett, mint azelőtt” – hangsúlyozta Wikonkál Norbert.

„A munkatársaim erőt adnak a folytatáshoz, hiszen az ő munkához való hozzáállásuk nagyon nagy segítségemre van. Igazi csapatmunka ez, így a kollégáimnak ajánlom ezt a kitüntetést, és mindazok számára, akik becsületesen, elhivatottan, tudásuk legjavát nyújtva végzik munkájukat a mindennapokban” – mondta Deli Mária ezredes is.