Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emlékezet szerepe

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2021. február 2. 18:15

Budapesten, a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely Konferenciatermében február 2-án, kedden második alkalommal rendezték meg a „Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek” elnevezésű konferenciát, amit a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt az érdeklődők online, a Nemzeti Örökség Intézete YouTube-csatornáján követhettek.

20210202-hoat-konferencia (3)

„Új utakon az emlékhelyek” című előadásában Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója elmondta: 2020 az intézet számára is komoly kihívást jelentett, de büszke arra, hogy a sírkert működtetése mellett, egyre nagyobb és népszerűbb online jelenlétet sikerült kiépíteni. Mindezt úgy, hogy a munkavállalói létszámon sem kellett csökkenteni. Hangsúlyozta: a pandémia miatt külön figyelmet fordítottak a Fiumei úton végső nyugalomra talált orvosok bemutatására. Legutóbb, novemberben Heim Pálról, az egyik legnagyobb magyar gyermekgyógyászról emlékeztek meg.

20210202-hoat-konferencia (2)

A főigazgató kiemelte az Emlékhelyek Napja rendezvényt, melyet a NÖRI saját kezdeményezéseként kelt életre és 2020. május 9-én immár negyedik alkalommal rendeztek meg, a Nemzeti Összetartozás Évét a középpontba téve. Idén Székesfehérvár ad otthont a nyitórendezvénynek, a város 2020-ban elsőként nyerte el az Emlékhelyek-díjat.

20210202-hoat-konferencia (4)

Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára előadásában ismertette a honvédelmi nevelés kérdéseit, illetve a nemzeti emlékhelyek szerepét ebben a sokrétű feladatrendszerben. Mint fogalmazott: mind a honvédelmi, mind pedig a hazafias nevelés csak az általános nevelésen belül értelmezhető. Hazafias nevelés nélkül a honvédelmi nevelés sem lehet sikeres.

„Feladatunk, hogy felkészítsük a fiatalokat arra, hogy felelősen gondolkodó, magyar állampolgárokká váljanak – akik készek és képesek is adott esetben a haza védelmével kapcsolatos feladatokat ellátni. Ebben a munkában a közoktatás rendszere jelenti a legnagyobb segítséget, ahol a honvédelmi nevelés különböző formáit és lehetőségeit használják ki a fiatalok oktatásához, ismeretanyagaik bővítéséhez” – mondta Szabó István, hozzátéve: a középiskolában a különböző honvédelmi programokban, így a Honvéd Kadét Programban résztvevőknek sem kell katonai pályát választaniuk a tanulmányaik végén, csupán lehetőségként érhető el számukra az altiszt, illetve a tisztképzés.

20210202-hoat-konferencia (1)

A teljes konferencia itt nézhető meg: