Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházi szolgálatot vállalnak a területvédelmi tartalékos katonák

Szöveg: Molnár Dénes tartalékos főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. február 2. 17:04

A 2020-as év és a koronavírus-járvány új, eddig nem látott kihívások elé állította Magyarországot. A Magyar Honvédség több területen vállalt feladatokat, támogatva ezzel a rendvédelmi szervek munkáját, amelyből - az aktív állomány mellett - az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is nagy számban kiveszik a részüket.

ter.tart (1)

A budapesti Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti telephelyén az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljának katonái is segítenek.

A tartalékos katonák a polgári foglalkozásuk mellett - főként a szabadidejük terhére - a hétvégéken honvédelmi ismereteiket bővítik, katonai képességeiket fejlesztik. A kialakult járványügyi veszélyhelyzetben sokan önkéntesen, a szerződésükben meghatározott működési területtől eltérően, nemcsak a lakóhelyük közvetlen környezetében, de szükség esetén családjuktól távol is vállalnak feladatot.

A hivatásos és szerződéses állománnyal közösen végzett feladatoknak köszönhetően, így a kórházi szolgálat során is, felbecsülhetetlen tapasztalatokat szereznek, hogy a katonai hivatással járó elvárásokat maradéktalanul tudják teljesíteni.

Mindemellett a tartalékosok a katonai szolgálat során hasznosítani tudják a civil életben megszerzett szakmai tudásukat és tapasztalatukat is.

ter.tart (3)

A kórházi szolgálat során a tartalékosok - egyebek mellett – logisztikai és raktározási feladatokat, a beléptetéskor felmerülő adminisztrációs, valamint testhőmérséklet-mérési feladatokat látnak el, valamint segítenek a látogatási tilalom miatt nagy számban érkező hozzátartozói csomagok osztályokra történő eljuttatásában. Mindennapi feladataik közé tartozik az is, hogy a kórházi gyógyszerraktárak által összeállított készleteket eljuttassák a megfelelő osztályokra.

A visszajelzések alapján a kórházi dolgozók örömmel veszik a katonák jelenlétét: hálásak a segítségért, melynek köszönhetően a betegellátásra koncentrálhatnak. A betegek és hozzátartozóik részéről a visszajelzések szintén pozitívak, a katonák határozott és magabiztos jelenlétükkel a biztonságérzetet is növelik.

ter.tart (2)