Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT tűzszünetre szólította fel Szíriát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 12. 8:26

Kofi Annan jelentése alapján felszólította kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a szíriai hatóságokat, hogy április 12-éig, azaz csütörtökig szüntessék be a harcokat.

Nyilatkozatában, amelyet Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet olvasott fel, a BT támogatja Kofi Annan nemzetközi közvetítő korábban megfogalmazott felhívását, hogy Szíria április 12-én damaszkuszi idő szerint reggel 6 óra előtt (GMT 3 óra) szüntesse be a harcokat.

A mind a 15 BT-tag által támogatott nyilatkozat szerint „mély nyugtalanságot" okoz a szíriai kormány kudarca, hogy nem sikerült az április 10-i határidőre visszavonni az összes katonát és nehéz fegyvert a városokból.

A dokumentum felhívja a figyelmet Annan kérésére, hogy a szíriai vezetés változtasson az irányvonalán, és ne halogassa a tűzszünetet új előfeltételek kikötésével.

A BT tagjai támogatják Annan felszólítását az ellenzékhez, hogy az is teljes egészében tartsa be vállalt kötelezettségeit, és fejezze be az erőszak alkalmazását, ha a hadsereg is ezt teszi, „ne adjon ürügyet a kormánynak a saját kötelezettségei megtagadására".

CímkékENSZ