Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ felfüggesztette légi járatait a Kongói DK keleti részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 1. 18:23

Határozatlan időre felfüggesztette légi járatait a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő Észak-Kivu tartományban az ENSZ humanitárius légi szolgálata (UNHAS), miután a múlt héten tüzet nyitottak egyik helikopterére.

A döntés értelmében nem indulnak járatok a térség két fontos városa, Beni és Bunia között sem. A járatstop a biztonsági helyzet kiértékeléséig biztosan érvényben marad – derült ki az UNHAS és az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) közös bejelentéséből.

Az UNHAS közleménye szerint helikopterüket pénteken támadták meg ismeretlen fegyveresek Goma mellett. A jármű végül sikeresen landolt, a személyzet és a tízfőnyi utas nem sebesült meg.

Február 5-én az ENSZ kongói missziója, a MONUSCO egyik békefenntartója meghalt, egy társa pedig megsebesült, amikor a misszió üzemeltette egyik helikoptert tűz alá vették.

Az afrikai ország keleti részében több mint 18 ezer békefenntartó állomásozik, a feladatuk a többi között a kormányerők támogatása a térségben működő lázadó milíciákkal szemben. A Kongói DK keleti részén évtizedek óta rossz a biztonsági helyzet: a térségben több mint 120 milícia harcol a tartomány, így az itt található értékes ásványkincsek feletti ellenőrzésért. A harcok miatt már ötmillió belső menekültről tudni.