Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első önálló misszió

Kibocsátó ünnepség az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: Bankó József |  2023. március 1. 16:52

„Nagy megtiszteltetés ez a feladat számunkra, hiszen ez a dandár első önálló missziója, melyet a szervezéstől kezdve a felkészítésen át más honvédségi szervezetek bevonása nélkül hajtunk végre” – hangsúlyozta Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL) kontingens soron következő váltásának kibocsátó ünnepségén, február 28-án.

web_BHD7627

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója 1978. március 28-án jött létre és eredetileg időtartamát hat hónapban határozták meg, azzal a kiegészítéssel, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezt újabb félévvel meghosszabbíthatja. A misszió feladata az izraeli csapatok kivonulásáig elsődlegesen a humanitárius műveletekre irányult. A tűzszüneti megállapodást, ha nehezen is, de sikerült elérnie.

A magyar katonák 2007-től teljesítenek szolgálatot ebben a misszióban – jelenleg tizenhat fővel. A kiutazó állomány a hosszú felkészülési időszak alatt kimagaslóan, gyakran erőn felül teljesített olyan feladatokban, illetve környezetben, ami nem illeszkedik a dandár alaprendeltetéséből adódó feladatai közé.

web_BHD7620

Az ünnepségen a parancsnok kiemelte: elvárja az állománytól, hogy a felkészítés során elsajátított ismeretekre támaszkodva feladataikat körültekintően, a legnagyobb figyelemmel és legjobb tudásuk szerint hajtsák végre, tekintettel az országon belüli társadalmi és vallási ellentéteknek köszönhető feszültségre. Józan Imre százados, a kontingens parancsnoka pohárköszöntőjében hangsúlyozta: a misszióban résztvevő állomány felkészült a feladatra és legjobb tudásuk szerint küzdik majd le az előttük álló kihívásokat.

Címkékmisszió