Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izommemória

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. március 1. 15:17

Új alapokra helyezik a fegyverkezelés gyakorlati ismereteit az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál. A precíz kezelést és gyors fegyverváltást ezúttal a dandár lőkiképzői sajátíthatták el a dóci lőtéren.

A hódmezővásárhelyi alakulat raj- és szakaszparancsnokainak lőkészségét hivatott fejleszteni az a foglalkozássorozat, aminek részeként a dandár kiképzői elmélyíthették, s új alapokra helyezhették a korábban már megszerzett tudásukat. A képzésen részt vevő katonák olyan instruktoroktól tanulhattak, akik rendőrségi múltjuk során évtizedes terrorelhárítói tapasztalatokat is szereztek.

Az ötnapos felkészítés előbb pisztoly-, majd gépkarabély lövészeti feladatokkal kezdődött az egyszerűtől az egyre komplexebb felé haladva. A foglalkozás zárómomentuma pedig az összes ismeretet próbára tévő lőgyakorlat volt, amely során gépkarabélyt és pisztolyt váltogatva kellett a katonáknak leküzdeni az akadályokat. Mint megtudtuk, maga az elsajátítandó tudásanyag korántsem ismeretlen a katonai lőkiképzésben, mindössze a megközelítés jelent újdonságot. Amint arra a képzésen részt vevő katonák is rámutattak, a legnagyobb hangsúly a helyes fegyverkezelésen és a tudatos, illetve biztonságos végrehajtáson van. Ennek egyik legnagyobb fokmérője a biztos és egységes szóráskép, ami azt mutatja, hogy ugyanazt a mozdulatsort egymás után többször is ugyanúgy hajtja végre a katona, beépítve ezt a folyamatot az izommemóriába.

RT1_5693

A lőkiképzők által megszerzett ismeretek rövidesen megjelennek az általuk felkészítendő katonák kiképzésében is, annak érdekében, hogy a precíz, gyors és biztos fegyverkezelés tudása minél hamarabb alapképesség legyen.

Címkékkiképzés