Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU megfigyelőmissziót telepít az azeri-örmény határra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 19. 18:33

Az Európai Unió missziót küld Örményország Azerbajdzsánnal közös határának örmény oldalára azzal a céllal, hogy nyomon kövesse, elemezze a régióban kialakult helyzetet és aztán beszámoljon fejleményekről – döntöttek az EU-tagországok külügyminiszterei október 17-ei, hétfői luxembourgi találkozójukon.

Az EU Tanácsának közleménye szerint a negyven fővel működő uniós misszió kiküldésének célja az lesz, hogy elősegítse a béke és a biztonság helyreállítását a térségben, növelje a bizalmat a konfliktusrendezési folyamat iránt, valamint segítse a két állam közötti nemzetközi határ kijelölését. Közölték: a gyorsaság érdekében a szakértőket az Európai Unió georgiai megfigyelőmissziójától (EUMM Georgia) rendelik ki. A georgiai megfigyelési kapacitást az intézkedés nem érinti. A misszió ideiglenes jellegű, és várhatóan nem tart tovább két hónapnál – közölték.

Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az általuk elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.