Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélozott járművek érkeztek Haitire az Egyesült Államokból és Kanadából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 19. 19:42

A haiti kormány kérésére az Egyesült Államokból és Kanadából katonai repülőgépeken taktikai- és páncélozottjármű-szállítmányok érkeztek az ország fővárosába, hogy ezzel is támogassák a helyi rendőrséget a fegyveres bandák elleni harcban.

Haiti kormánya a múlt héten kért külföldi katonai segítséget, hogy úrrá tudjon lenni az országot megbénító bűnbandákon, tüntetéseken, illetve humanitárius válságon. A 11 milliós Haitin szűkös forrásokkal és állománnyal, mindössze 12 800 fővel rendelkező rendőrség próbálja fenntartani a rendet.

Az amerikai és a kanadai kormány október 16-ai, vasárnapi közös közleménye szerint a haiti kormány által vásárolt létfontosságú biztonsági felszerelések, köztük taktikai és páncélozott járművek megérkeztek az ország fővárosába, Port-au-Prince-be. A dokumentum szerint ez a technika segíteni fog a bűnözők elleni küzdelemben, hozzájárul a humanitárius segélyek biztonságos célbajuttatásához. A segélyszállítmányok akadozása megnehezíti a kolera terjedésének megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.

Haiti Köztársaság a nyugati félteke legszegényebb állama. Az ország lakosságának mintegy 40 százaléka nem jut állandóan tiszta vízhez. Haiti társadalmi és gazdasági helyzetét súlyosbítja a magas infláció, a nemzeti valuta leértékelődése és az utcai bandák összecsapásai, amelyek több száz ember életét követelték.

A bandák azután erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában. Haiti több térsége már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az ENSZ szerint jelenleg 4,9 millió haiti (a lakosság több mint 40 százaléka) szorul humanitárius segítségre.