Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU-tól kérnek védelmet a palesztinok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 5. 7:44

A palesztin elnök felszólította az Európai Uniót, hogy küldjön békefenntartó csapatokat a palesztin területekre. “Meg szeretném erősíteni kérésünket, hogy küldjenek csapatokat (a palesztin területekre), hogy megvédjék népünket” – fogalmazott Mahmúd Abbász Strasbourgban az Európai Parlament előtt.

Szavai szerint a nemzetközi közösségnek “jogi, politikai és erkölcsi" felelőssége “megfelelő" védelmet nyújtani a palesztinoknak. A palesztin elnök kifejtette, hogy felelősségre kell vonni Izraelt “szörnyű agressziója", a Gázai övezetben az iszlamista Hamász ellen végrehajtott háromhetes offenzíva miatt.

A Palesztin Hatóság kormánya bejelentette szerdán, hogy 600 millió dollárból építenék újjá az izraeli offenzíva során súlyos károkat szenvedett Gázai övezetet.

Szalám Fajjád miniszterelnök elmondta: ez az összeg minden olyan ház újjáépítését fedezné, amely megrongálódott vagy teljesen megsemmisült az izraeli hadjárat alatt. A tervek szerint a pénz nagy részét külföldi adományozók biztosítják majd.

Eközben az ENSZ szóvivője közölte: a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin mozgalom jelentős mennyiségű élelmiszersegélyt és több ezer takarót foglalt le a világszervezet egyik raktárában.