Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös harci egységeket létesítenek a posztszovjet államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 5. 7:50

Hadműveleti gyors mozgatású erő létrehozása mellett döntött a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB).

A döntést szerdán Dmitrij Medvegyev orosz államfő jelentette be
Moszkvában, a tagállamok államfőinek szűk körű tanácskozása után. Az Oroszországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Örményországot és Üzbegisztánt tömörítő szervezet államfői hosszú vita után egységes véleményre jutottak a kollektív reagálási erő megteremtésének szükségességéről – mondta az orosz elnök a szervezet vezető testületének kibővített ülését megnyitva.

Oroszország kész további erőfeszítéseket tenni a posztszovjet térség biztonságának megóvásáért a Kirgizisztánban létesített amerikai támaszpont bezárása után – jelentette ki az orosz államfő.

Dmitrij Medvegyev hangsúlyozta, hogy Oroszország és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) más tagállamai készek együttműködni az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel a terrorizmus elleni küzdelemben a közép-ázsiai térségben. Kiemelte, hogy a terrorizmus elleni harc sikeréhez a katonai és a politikai elemek ötvözésére van szükség.

Címkékterrorizmus