Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az év utolsó felderítő kiképzését tartották a műszaki ezrednél

Szöveg: Farkas Anita hadnagy, Tóth László hadnagy | Fotó: Király Róbert Sándor hadnagy |  2021. november 17. 7:20

A szervezetszerű és a nem szervezetszerű felderítő katonák részére szervezett kiképzést az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred az elmúlt héten.

Felderito-11

Az idei év utolsó felderítő kiképzésén a katonák az automata útvonal felderítő és elemző készlettel (Automatic Route Reconnaissance Kit - ARRK) ismerkedhettek meg. A készlet egy nagyteljesítményű hordozható számítógépet, illetve ahhoz csatlakoztatható eszközöket - mint például GPS adóvevőt, lézeres távmérőt, szonárt és nyomtatót - tartalmaz. Mindezek mellett a képi adatrögzítéshez való kamerák, illetve a hanganyag készítéséhez való gégemikrofonok találhatók az ARRK-ban. A laptopra egy speciális szoftver van telepítve, ami a megszerzett információk alapján a helyszínen el is készíti a felderítő jelentést.

Felderito-54

Az egyhetes kiképzés első felében ezek használatát sajátították el a résztvevők elméletben és gyakorlatban is. A hét második felében egy külön erre a célra kiépített útvonalon a valóságot megközelítő helyzetet imitáló környezetben, rögtönzött robbanóeszközökkel veszélyeztetett területen tesztelték az ARRK képességeit. A kiképzés emellett kiváló lehetőséget biztosított a műszaki felderítő katonák parancsnoki állományának célirányos szakfelkészítésére egy több nemzetiségű környezetben is, amely során a jelentéseiket - a NATO egységes eljárásokkal összhangban - angol nyelven kellett elkészíteniük.