Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az imám nem buzdította gyilkolásra az ámokfutót

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 17. 10:13

A texasi ámokfutóval hónapokon át levelező imám állítása szerint nem buzdította arra a muzulmán vallású katonaorvost, hogy ártson amerikaiaknak – jelentette hétfőn a The Washington Post című napilap.

Az amerikai állampolgárságú, Jemenben élő Anwar al-Awlaki imám egy jemeni újságírónak adott interjújában elmondta, hogy először tavaly decemberben váltott e-mailt Nidal Malik Hasan őrnaggyal, aki később már bizalmas barátjának tekintette őt. A The Washington Post a jemeni újságírótól tudta meg ezt.

Al-Awlaki megmutatta a jemeninek leveleiket. Az amerikai lap munkatársai nem láthatták azokat.

Az imám szerint Hasan többször megkérdőjelezte az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborújának jogosságát, és idézte az iszlám törvényeket, amelyek alapján szerinte “szembe kell szállni azzal, amit Amerika tesz".

1595893530
Tehát Hasan szolgáltatott bizonyítékot tettére nézve az imámnak, nem pedig fordítva – mondta a jemeni újságíró, bizonyos Abdallah Haidar Sáa.

Mindazonáltal az imám szerint igazolható Hasan tette az iszlám alapján. “Amerika volt az, amely háborút indított muzulmán országokban" – jelentette ki. Elítélte a tiszt tettét elítélő muzulmánokat. “Õk azt mondják, Irakban és Afganisztánban meg kell ölni az amerikai katonákat, akkor pedig hogyan mondhatják, hogy nem szabad őket megölni akkor, amikor készülnek ezekbe az országokba?" – kérdezte Anwar al-Awlaki a jemeni riporter szerint.

Hasan ellen csütörtökön emeltek vádat előre megfontolt szándékkal elkövetett, 13 rendbeli emberölés miatt. A pszichiáter pontosan egy héttel korábban vitte véghez tettét. Egy rendőrnő tette ártalmatlanná négy lövéssel. Jelenleg a hadsereg San Antonió-i kórházában ápolják.

Barack Obama elnök vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati szervek megfelelő módon tájékoztatták-e egymást a Hasanról korábban gyűjtött információkról, és helyesen jártak-e el azok ismeretében.