Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki kormányfő szerint erőik már képesek fenntartani a biztonságot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 23. 14:52

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök szerint az iraki fegyveres erők már képesek arra, hogy fenntartsák a biztonságot országukban. A kormányfő akkor tette e kijelentést, amikor Bagdadban csütörtökön késő este fogadta Mike Mullen tengernagyot, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét.

„A katonai és biztonsági erők képessé váltak arra, hogy vállalják a felelősséget, fenntartsák a biztonságot, professzionista és hazafias módon dolgozzanak. Tovább növeljük harcképességünket, erőinket a legkorszerűbb fegyverekkel és felszerelésekkel látjuk el" – mondta vendégének Máliki a kormányfő honlapján közzétett nyilatkozat szerint.

Az amerikai és iraki vezetők arról próbálnak dönteni, hogy maradjon-e, s ha igen, mekkora amerikai katonai jelenlét Irakban ez év vége után. Egy kétoldalú megállapodás értelmében december 31-ig az összes amerikai katonának el kell hagynia az országot, de amerikai tisztségviselők már többször jelezték, hogy – iraki kérés esetén – fontolóra vennék bizonyos számú katona ott tartását.

Magánbeszélgetésekben számos iraki vezető hangoztatja az amerikai távozás miatti aggodalmát, de a nyilvánosság előtt tartják magukat ahhoz, hogy az amerikaiak távozni fognak a terv szerinti időpontig. Katonai vezetők mindamellett hangoztatják, hogy Iraknak még szüksége lesz segítségre légtere védelmében és a hírszerzésben.

Mullen tengernagy pénteken Irakban szolgáló amerikai katonáknak azt mondta, hogy Líbiában a koalíciós erők légicsapásai 30-40 százalékkal gyengítették eddig Moammer Kadhafi líbiai vezető fő szárazföldi erőit, de a harc a jelek szerint holtpontra fog jutni.

A vezérkari főnökök elnöke szerint nincs jele annak, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat képviseltetné magát a líbiai ellenzékben. Nem tartotta indokoltnak azokat az aggodalmakat, hogy valamelyik radikális szervezet beszivárogna a líbiai konfliktusba. „Figyelünk erre, gondolunk rá, s egyáltalán nem látok ilyesmit, nem látom, hogy az al-Kaida jelen lenne ott" – mondta.

CímkékKAIA