Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ízek mestereinek vetélkedője

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 9. 17:41

„Ez a mai produktum férfimunka volt. Ha ezt az ételminőséget tudjuk katonáink elé tenni, nem fogunk szégyent vallani”, fogalmazott Horváth Tibor ezredes, az MH Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Ellátási Osztályának vezetője a Magyar Honvédség 2. szakácsversenye végén.

Előételben spenótos lazac, vagy borban párolt színes harcsa mignon koktélrákkal, a főételben csirkecomb tárkonyos mustármártásba és magyaros szűzpecsenye csíkok kemencés burgonyában tálalva, fenyőmagos sült vegyes zöldségekkel – ez az étlap nem egy tipp a húsvéti ünnepi ebédhez, hanem a siófoki Krúdy Gyula Szakközépiskolában megrendezésre került HM szakácsverseny menülapjáról leste el a honvedelem.hu.

A versenyre az ország különböző részéből, 13 szervezettől 26 versenyzőt neveztek az alakulatok. A versenyzők 10 perces késleltetéssel kezdték elkészíteni versenymunkáikat. Minden versenyzőnek 100 perc alatt kellett két adag előételt és két adag főételt letennie a zsűri asztalára, a megadott nyersanyaglista felhasználásával. A nyersanyaglistát a versenyzők előre megkapták, ebből tudták megtervezni a zsűrizésre szánt elő és a főételt. A 100 perc túllépése büntetéssel, pontlevonással járt.

1595886006
A zsűri elnökét, Horváth Tibor ezredest a versenyről kérdezte a honvedelem.hu. “Az ételek elbírálásakor négy fő területet veszünk figyelembe és minden egyes szempont esetében maximum 20 pont adható. Az első részben az étel megjelenését pontozzuk, ennél a szempontnál azt értékeljük, hogy mennyire étvágygerjesztő, ízléses, illetve elegáns a zsűri elé tett étel. A következő részben az étel összetételét vizsgáljuk meg, a felhasznált anyagok színben, ízben és arányokban mennyire harmonizálnak. Ebben az esetben még az étel belsejébe is belenézünk, hogy az alkalmazott töltelék összetétele milyen és hogyan helyezkedik el a húsban. A harmadik értékelési terület az étel szakszerű elkészítésének vizsgálata, hogy az alkalmazott eljárás megfelel-e a mai modern konyhai művészetnek. Végül, de nem utolsósorban azt pontozzuk, hogy az étel tálalása mennyire tiszta és pontos. Itt olyan szempontokat veszünk figyelembe, hogy a versenyző ne használjon mesterséges díszítő anyagokat, ne legyen időrabló a díszítés elkészítése és az egyes díszítő elemek formázása mennyire esztétikus. Ezeken keresztül lehet lemérni, hogy a versenyzők mennyire törekedtek az újszerű tálalási megoldások használatára és a célszerűségre. Itt van jelentősége annak, hogy a versenyzők 10 perces időeltolással kezdik meg elkészíteni az ételeket, mert így a zsűrizés folyamatos és nem történhet meg az, hogy a legmagasabb sorszámú versenyző étele a hosszú várakozás és a melegen tartás miatt minőségében romlik", fogalmazott Horváth Tibor.

1595886006
 

A versenykiírásban több megkötés is szerepelt: a legfontosabb az volt, hogy a rendelkezésre álló nyersanyagon kívül egyéb nyersanyagot nem lehetett felhasználni. A résztvevők a helyszínen biztosított alapvető felszerelési eszközöket és berendezéseket használhatták, de a megszokott egyedi, vagy speciális felszereléseiket, eszközeiket nem hozhatták magukkal. Viszont a tálaláshoz és az ételek bemutatásához már egységes terítéket biztosítottak a rendezők. Ezeken a versenyeken történik meg a magyar katonaválogatott utánpótlásának a kiválogatása. A válogatott csapat évente egy-két alkalommal összejön és a felkészüléseken közös munkát folytatnak. A csapatban mindenkinek meghatározott szerepe van, általában az, amelyikben specialista az illető. Ha itt valaki beválik, joggal számolhat azzal, hogy a következő nemzetközi megmérettetésre utazni fog. Az elmúlt évben volt például a katona szakácsok olimpiája. A csapatunk ezen, a melegétel kategóriában ezüst, a hidegélet kategóriában bronzérmet szerzett. 2010-ben lesz a soron következő világbajnokság, amire már az idén megkezdtük a felkészülésünket", közölte Horváth ezredes.

1595886006
A versenyre érkezett meghívott vendégek tájékoztatást kaptak a versenyről, az elmúlt év versenyeinek tapasztalatairól és természetesen a katonaszakács olimpián elért helyezésekről, valamint az azt megelőző felkészülésről. Amíg a zsűri eldöntötte a helyezéseket, a vendégeket a Magyar Honvédség 43. Vezetéstámogató Ezred zenekara, valamint az MH 32. Támogató Dandár különleges csapata, színvonalas műsorral szórakoztatta.

A díjkiosztás előtt a versenyt Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke értékelte. Kihangsúlyozta, hogy ez a verseny sokkal színvonalasabb volt az elmúlt évinél, mert itt az ízek nagyon jól előtérbe kerültek. “Nagyon sokféle és jó ízhatásokkal találkoztunk, két-három olyan étel volt csak, ami elmaradt az elvárt színvonaltól. A mostani versenyen nem csak az ízekben, de az ételek tálalásában is jelentős előrelépés történt", összegezte a tapasztalatokat, és megköszönte a versenyzők színvonalas munkáját.

1595886006
 

Az eredmények:

A legjobb ízű étel különdíját kapta: Mocsáriné Juhász Zsuzsanna közalkalmazott, MH 5. Bicskai István Lövészdandár állományából.

I. helyezést ért el Bojtos György MH Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Állományából. II. helyezést ért el Bratkovics Sándor MH Támogató Dandár állományából. III. helyezést ért el Horváth Tibor MH Támogató Dandár állományából.

1595886007
 

Ha valaki valamikor szakácsversenyt akar nyerni, a honvedelem.hu megadja a nyertes étel nevét, és most már csak el kell készítenie: előételnek posírozott harcsa karotta és póréhagymás ölelésben, hal velute mártással, grillezett angolzellerrel, harcsa tepertő, lilahagyma chatnival, paprika concasseval. Főételnek megfelelhet a parajos szűztekercs rozsdás hagyma- és petrezselyemmártással, grillezett paprikával, burgonyanudlival, gombával töltött paradicsom bon-bonnal.

A vándorserleget 2009-ben az MH Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. csapata nyerte el.