Az ízek mestereinek vetélkedője
Szöveg: Demeter Ferenc | 2009. április 9. 17:41„Ez a mai produktum férfimunka volt. Ha ezt az ételminőséget tudjuk katonáink elé tenni, nem fogunk szégyent vallani”, fogalmazott Horváth Tibor ezredes, az MH Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Ellátási Osztályának vezetője a Magyar Honvédség 2. szakácsversenye végén.
Előételben spenótos lazac, vagy borban párolt színes harcsa mignon koktélrákkal, a főételben csirkecomb tárkonyos mustármártásba és magyaros szűzpecsenye csíkok kemencés burgonyában tálalva, fenyőmagos sült vegyes zöldségekkel – ez az étlap nem egy tipp a húsvéti ünnepi ebédhez, hanem a siófoki Krúdy Gyula Szakközépiskolában megrendezésre került HM szakácsverseny menülapjáról leste el a honvedelem.hu.
A versenyre az ország különböző részéből, 13 szervezettől 26 versenyzőt neveztek az alakulatok. A versenyzők 10 perces késleltetéssel kezdték elkészíteni versenymunkáikat. Minden versenyzőnek 100 perc alatt kellett két adag előételt és két adag főételt letennie a zsűri asztalára, a megadott nyersanyaglista felhasználásával. A nyersanyaglistát a versenyzők előre megkapták, ebből tudták megtervezni a zsűrizésre szánt elő és a főételt. A 100 perc túllépése büntetéssel, pontlevonással járt.
A versenykiírásban több megkötés is szerepelt: a legfontosabb az volt, hogy a rendelkezésre álló nyersanyagon kívül egyéb nyersanyagot nem lehetett felhasználni. A résztvevők a helyszínen biztosított alapvető felszerelési eszközöket és berendezéseket használhatták, de a megszokott egyedi, vagy speciális felszereléseiket, eszközeiket nem hozhatták magukkal. Viszont a tálaláshoz és az ételek bemutatásához már egységes terítéket biztosítottak a rendezők. Ezeken a versenyeken történik meg a magyar katonaválogatott utánpótlásának a kiválogatása. A válogatott csapat évente egy-két alkalommal összejön és a felkészüléseken közös munkát folytatnak. A csapatban mindenkinek meghatározott szerepe van, általában az, amelyikben specialista az illető. Ha itt valaki beválik, joggal számolhat azzal, hogy a következő nemzetközi megmérettetésre utazni fog. Az elmúlt évben volt például a katona szakácsok olimpiája. A csapatunk ezen, a melegétel kategóriában ezüst, a hidegélet kategóriában bronzérmet szerzett. 2010-ben lesz a soron következő világbajnokság, amire már az idén megkezdtük a felkészülésünket", közölte Horváth ezredes.
A díjkiosztás előtt a versenyt Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke értékelte. Kihangsúlyozta, hogy ez a verseny sokkal színvonalasabb volt az elmúlt évinél, mert itt az ízek nagyon jól előtérbe kerültek. “Nagyon sokféle és jó ízhatásokkal találkoztunk, két-három olyan étel volt csak, ami elmaradt az elvárt színvonaltól. A mostani versenyen nem csak az ízekben, de az ételek tálalásában is jelentős előrelépés történt", összegezte a tapasztalatokat, és megköszönte a versenyzők színvonalas munkáját.
Az eredmények:
A legjobb ízű étel különdíját kapta: Mocsáriné Juhász Zsuzsanna közalkalmazott, MH 5. Bicskai István Lövészdandár állományából.
I. helyezést ért el Bojtos György MH Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Állományából. II. helyezést ért el Bratkovics Sándor MH Támogató Dandár állományából. III. helyezést ért el Horváth Tibor MH Támogató Dandár állományából.
Ha valaki valamikor szakácsversenyt akar nyerni, a honvedelem.hu megadja a nyertes étel nevét, és most már csak el kell készítenie: előételnek posírozott harcsa karotta és póréhagymás ölelésben, hal velute mártással, grillezett angolzellerrel, harcsa tepertő, lilahagyma chatnival, paprika concasseval. Főételnek megfelelhet a parajos szűztekercs rozsdás hagyma- és petrezselyemmártással, grillezett paprikával, burgonyanudlival, gombával töltött paradicsom bon-bonnal.
A vándorserleget 2009-ben az MH Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. csapata nyerte el.