Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az NKE is részt vett a II. RepTár Drone Day-en

Szöveg: dr. Vas Tímea alezredes | Fotó: Gajdács Balogh Ilona főhadnagy |  2022. szeptember 4. 11:18

Idén augusztusban második alkalommal rendezte meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a Drone Day interaktív napot és kiállítást, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is részt vett. Az eseményen fejlesztő cégek, civil­ és állami üzemeltetők, valamint az oktatásban, képzésben érintett szervezetek is megjelentek.

Droneday2

Az egyetemet képviselve az NKE szolnoki tanszékei a már megszokott kiállítóhelyükön rendezték be standjukat a II. RepTár Drone Day-en, ahol az egyetem merevszárnyú BXAP-10 típusú, 18 kilogramm maximális felszállósúlyú és több mint 4 méter fesztávolságú drónja mellett a DJI Inspire és Mavrick eszközeit is bemutatták. Az NKE HHK standjának legnépszerűbb pontja a drón szimulátor volt, ahol bárki kipróbálhatta magát drónpilótaként. A „real drone flight” szimulátort két munkahellyel rendezték be: az egyik állomás a gyakorlást biztosította, a másik pedig az éles versenyt.

A Drone Day népszerű eleme volt az elsősorban amatőrök számára meghirdetett drónverseny, ahol a leggyorsabbakat és legügyesebbeket óránként díjazták az NKE és a Repülőszakember Képzésért Alapítvány jóvoltából. A megmérettetés különlegességeként külön idősávot biztosítottak a női versenyzők számára azzal a céllal, hogy vonzóvá váljon számukra is a drónos repülés. A verseny utolsó egy órája a kisgyermekek versenye volt, ahol a résztvevők többsége az óvodás korosztályhoz tartozott. A kiállításon az NKE oktatói és kutatói az egyetem képzéseit is népszerűsítették, különös tekintettel az Állami légiközlekedési alapképzési szakot.

Droneday1