Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az örmények mégsem békülnek a törökökkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 14:06

Az örmény kormánykoalíció úgy döntött, hogy felfüggeszti az örmény–török viszony rendezéséről kötött kétoldalú megállapodás parlamenti ratifikációját. A koalíció csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében azzal indokolta döntését, hogy a török fél nem hajlandó előfeltételek nélkül és ésszerű határidőn belül ratifikálni a megállapodást.

A két ország között régóta viszály tárgya az első világháború évei alatt az oszmán birodalomban lemészárolt örmények ügye. Jereván szerint az örmény kisebbség másfél millió tagját mészárolták le, amit az örmény vezetés azóta is népirtásnak minősít. A török fél jóval kevesebb áldozatot ismer el és tagadja, hogy népirtást követett volna el.

Jereván és Ankara tavaly októberben két jegyzőkönyvet írt alá, amelyek lezárni hivatottak a két ország csaknem évszázados fagyos viszonyát. Az egyik a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, a másik a közös határ megnyitásáról szól.

A kormányközi jegyzőkönyveket a két ország parlamentjeinek ratifikálniuk kell.

Szerzs Szargszján örmény kormányfő nemrégiben felrótta Törökországnak, hogy a ratifikációt összeköti azzal, történjen előrelépés a vitatott hovatartozású – hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de túlnyomórészt örmények lakta, s örmény fegyveres erők által ellenőrzött – Karabah kérdésében.