Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ösztönállapottól a harapásig

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Rácz Tünde |  2024. január 18. 15:24

„Egy csapatot alkotunk, tehát egy kutya nem működik másik vezetővel, hiszen nem ismerik egymás reakciót. A saját kutyám egy nézésből, a hangsúlyomból, de akár az alapján is tudja, mi következik, hogy ráteszem a hámot” – mondja Forsthoffer Ákos főtörzsőrmester, az MH 47. Bázisrepülőtér rajparancsnoka a Magyar Honvédség és a Rendőrség közös járőrkutya-kiképzésén, Pápán, január 17-én.

Évente legalább kétszer tart közös járőrkutya-kiképzést az MH 47. Bázisrepülőtér, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, illetve a Veszprém és Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakállománya a társszervezetek közötti tapasztalatcsere érdekében. A kiképzéseknek jellemzően a pápai alakulat ad otthont infrastruktúrájának köszönhetően, amely számos különféle feladat végrehajtását teszi lehetővé, úgymint a helikopterben, illetve gépjárműben való fegyveres elfogás, vagy az erdőben való kutatás. Ahogyan a Kutyavezető és Kiképző Raj rajparancsnoka fogalmaz, a közös kiképzéseknek mondhatni „anyja” a repülőtér.

Bár a nap folyamán a kábítószer-, illetve robbanóanyag-kereső kutyák a bázis több területén végeztek kutató-mentő feladatokat, az idei év első felkészítésén elsősorban a járőrkutyákat állították kihívás elé. „Egy komplex őrző-védő gyakorlatsorozattal próbáljuk kizökkenteni az állatokat a komfortzónájukból, többek között azzal, hogy egyes gyakorlatokat a megszokott talajmenti végrehajtás helyett – néhány egymásra rakott bútor segítségével – a magasban kell teljesíteniük, miközben az alattuk lévő építmény mozog, vagy meg-meginog. Ezekhez elengedhetetlen a kitartás és a küzdeni akarás; ezek a kutyák addig küzdenek, amíg az elfogandó személy is küzd ellenük, hiszen számukra ez nem játék vagy gyakorlás, az illetőt ugyanúgy elkapnák a védőruha nélkül is” – hangsúlyozza Forsthoffer főtörzsőrmester.

TUN_6434

Az egymástól való kölcsönös tanulás mellett az összevont gyakorlás előnye a nagyobb létszám is, amellyel egyrészt tesztelhetik, hogy a kutyák mennyire tudnak csoportban, összehangoltan dolgozni, másrészt csoportos lehetőséget teremt arra, hogy a tapasztalatlanabb állatok eltanulják a végrehajtás menetét társaiktól. Emellett mindez elengedhetetlen az úgynevezett ösztönállapot eléréséhez is, amely a fogásban – azaz a harapással – teljesedik ki.

„Szeretünk más szervek kutyavezetőivel együtt dolgozni, hiszen az eltérő feladatkör miatt más munkamódszereket építenek be a képzési rendszerükbe, amelyeknek egyes elemeit mi is hasznosítani tudjuk a járőr-, illetve keresőkutyák alkalmazásakor egyaránt. A képzések alatti tapasztalatcsere mindkét szervezetet hozzásegíti ahhoz, hogy hatékonyabban végezze saját munkáját” – hangsúlyozza Horváth Milán rendőr százados, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztály Kutyás Csoportjának vezetője. Hozzátette: az együttműködés az elmúlt években rendkívül hasznosnak bizonyult, így mindenképp szeretnék, ha a továbbiakban is folytatódna.