Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új brit nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. október 13. 16:36

Az Egyesült Királyság fontos szerepet tölt be a kontinens biztonságának megóvásában - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 13-án, kedden, miután bemutatkozó látogatáson fogadta a szigetország új budapesti nagykövetét, Paul Leonard Fox-ot.

20201013-miniszter-brit-nagykovet  (1)

A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és az Egyesült Királyság kitűnő kapcsolatát az a kétoldalú védelmi együttműködési szándéknyilatkozat erősíti meg, amit tavaly nyáron írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Penny Mordant védelmi miniszter Londonban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban új lendületet kapott a kétoldalú védelmi együttműködés, melyben nagy szerepe volt Ian Lindsay korábbi brit nagykövetnek, aki aktívan járult hozzá a két ország kapcsolatának elmélyítéséhez. A miniszter és a nagykövet is hangsúlyozta, hogy az eddig elért eredmények kiváló alapot nyújtanak a kétoldalú együttműködés további fejlesztéséhez.

20201013-miniszter-brit-nagykovet  (2)

A tárcavezető tájékoztatta a nagykövetet Magyarország biztonsági környezetéről, védelempolitikájának irányairól, különös tekintettel a hazánk számára prioritást élvező nyugat-balkáni kérdésekről, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program prioritásairól. Szólt arról is, hogy Magyarország érdeke az EU és az Egyesült Királyság szoros együttműködésének folytatása a biztonság- és védelem területén, hiszen a szigetország fontos szerepet tölt be a kontinens biztonságának megóvásában. Majd hozzátette: reméljük, hogy az Egyesült Királyság továbbra is jelentős hozzájáruló nemzet marad az EU válságkezelési- és békefenntartó műveleteiben, különösen a Nyugat-Balkán stabilitásának fenntartásában, említve többek között a NATO KFOR műveletét, amelynek vezető beosztását 2021. novembertől Magyarország biztosítja.

A baráti hangulatú beszélgetésen a honvédelmi miniszter gratulált Paul Leonard Fox nagykövetnek új pozíciójához, és sok sikert kívánt a felelősségteljes beosztásához.

20201013-miniszter-brit-nagykovet  (3)