Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán válságról egyeztetett Oroszország és az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 11. 19:32

Az Egyesült Államok őszinte, nyílt megbeszélést folytatott Oroszországgal az ukrajnai válságról – jelentette ki január 10-én, hétfőn Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes a Genfben orosz kollégájával tartott tárgyalások lezárultával. Sherman azt mondta, hogy az Egyesült Államok elutasította a szerintük elfogadhatatlan orosz javaslatokat, valamint hozzátette, hogy Washington senkinek nem engedi, hogy aláássa a NATO „nyílt ajtók” politikáját. Oroszország azt szeretné elérni, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja.

A külügyminiszter-helyettes elismételte a korábbi amerikai álláspontot, miszerint az Egyesült Államok nem fog az ukrán helyzet ügyében dönteni az ukrán vezetéssel történő előzetes konzultáció nélkül. Hozzátette, hogy ez az alapelv kiterjed Washington európai uniós és NATO szövetségeseire is. Sherman kiemelte, hogy a Genfben tartott tárgyalás valójában az álláspontok tisztázásáról szólt. „A mai megbeszélés az egymás jobb megértésére, illetve a kölcsönös aggályok és prioritások tisztázására szolgált” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy Oroszország és az Egyesült Államok még messze van egy esetleges megállapodástól. Sherman hozzátette, hogy Amerika egyeztet szövetségeseivel arról, hogy exportkorlátozásokat vezetnek be Oroszország ellen, ha az rátámad Ukrajnára.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a tárgyalások után azt mondta, nem történt előrelépés abban a kérdésben, hogy Ukrajna ne lehessen a NATO tagja. Kiemelte, hogy a jövőbeli tárgyalások is részben ezen kérdés rendezésétől fognak függeni.