Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bahrein első vásárlóként veheti át az F-16 Block 70-eseket

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. április 23. 16:40

A Lockheed Martin tisztviselői Bahrein hivatalos küldöttségével együtt ünnepelték március elején a Bahreini Királyi Légierő első F-16 Block 70-es vadászbombázójának átadását a Lockheed Martin Greenville-i gyárában, Dél-Karolinában.

bahrain_f-16_1

A Bahreini Királyságnak egyedülálló története van az F-16-os kapcsán: az 1990-es évek elején ők voltak az első F-16-os üzemeltetők az Öböl-menti Együttműködési Tanácsban, és most az első F-16 Block 70-est is ők kapják meg.

„A mai ceremónia az F-16-os széria következő generációját képviseli és bizonyítja a Lockheed Martin elkötelezettségét e program továbbfejlesztése, illetve a 21. századi kihívásoknak történő felkészítése iránt” – nyilatkozta OJ Sanchez, az F-16 programot is magában foglaló Integrated Fighter Group alelnöke. „A Block 70-es szériával már a 4. generációt fejlesztjük tovább a következő generációra a Bahreini Királyi Légierő, illetve más partnerek és szövetségesek számára szerte a világon.”

A közelmúltban átadott F-16 Block 70 vadászbombázó az első a 16 darab bahreini példány közül és január 24-én hajtotta végre első repülését. A továbbiakban folytatják a tesztelését az Edwards Légibázison, tervezetten 2024-ben érkezik Bahreinbe.

Napjainkig hat ország választotta már a Block 70/72-es változatú F-16-osokat. A Greenville-ben készülő, jelenleg 127 repülőgépből álló kontingens mellett Jordánia is érdeklődést mutat 12 repülőgépre, a Lockheed Martin pedig szerződést kapott a munkálatok megkezdésére. Bulgária további nyolc vadászbombázóra vonatkozó igényt írt alá flottája számára. Ezek véglegesítése után a megrendelések száma 147-re módosul.

bahrain_f-16_2
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika