Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársi segítségnyújtás

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. január 27. 17:22

Veszélyhelyzet elhárításában segített a közelmúltban Nagy Ádám főtörzsőrmester, az MH Pápa Bázisrepülőtér Logisztikai Zászlóaljának beosztott kiképző altisztje. Tettéért James S. Sparrow ezredes, a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) parancsnoka január 27-én elismerésben részesítette.

Pápa_1

Adódik a kérdés: vajon Nagy Ádám főtörzsőrmester miért a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnokától vehette át a „hazámat szolgálom” kifejezés angol megfelelőjét használva ezt az elismerést, amikor bár egy bázison szolgálnak, de mégsem ugyanazon alakulatnál… A beosztott kiképző altiszt párjával együtt - aki szintén katonaként szolgál – éppen kutyát sétáltattak a pápai Várkertben, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy anyuka kisgyermekével az ölében gyors tempóban járkál fel s alá.

Pápa_3

„Azonnal rossz érzésem támadt, noha akkor még nem gyanakodtam semmire. Azt gondoltam, talán csak játszanak. Amikor viszont a hölgy azt kezdte kiabálni angolul, hogy »ambulance, ambulance«, azonnal odarohantam. Láttam, pánikba esett, mert a kisgyerek görcsösen rángatódzott” – elevenítette fel a történteket Nagy Ádám főtörzsőrmester. A pápai katona – részben missziós tapasztalatának, részben pedig az amerikai tengerészgyalogságnál elvégzett tanfolyamnak köszönhetően - kiválóan beszél angolul, így megpróbálta megnyugtatni a hölgyet, s ezzel egy időben hívta a mentőket.

„Kiderült, hogy reggel orvosnál jártak, mert lázas volt a gyerek. Mondtam, hogy vélhetően lázgörcsöt kapott. Közben mindenről tájékoztattam a mentőket, párom pedig kiment a Várkert szélére, hogy minél hamarabb idetaláljanak” – folytatta a főtörzsőrmester. A mentőknél is előbb ért azonban a helyszínre a hölgy férje, aki, mint később kiderült, nem más, mint a Nehéz Légiszálló Ezrednél szolgáló svéd Jonathan Björnermark őrnagy. Utólag aztán az is bebizonyosodott: Nagy Ádám főtörzsőrmester első diagnózisa is helyesnek bizonyult…

„Nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen helyzetben kell használnom a nyelvtudásom… Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni” – mondta az elismerés átadásán a pápai katona.

Pápa_nyitó
Címkékelismerés