Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balatonakaratyán állomásozott a Fair Play Roadshow

Szöveg: Antal Valéria | Fotó: a szerő felvételei |  2020. augusztus 31. 8:45

Ötödik alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) a Fair Play Roadshow elnevezésű bajnokságot augusztus 29-én, szombaton. Öt csapat mérte össze ügyességét egy különleges szabályrendszerrel rendelkező labdajátékban.

20200829-fairplay 01

Az Oltalom Sport Egyesület 2012-ben indította útjára a roadshow-t, amelynek legfontosabb missziója, hogy a futball ismét a sportról, a játékról, a csapatról, egymás elfogadásáról és az összefogásról szóljon. A végső cél, hogy a sport legyen az a tevékenység, ahol nem számít a bőrszín, az etnikum és a vallási hovatartozás.

Az egyesület Budapest különböző kerületeiben van jelen és a sportkedvelő, hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint felnőtteknek próbálja teljesebbé tenni az életét. Ezért is volt jelentős pillanat számukra az, amikor meghívást kaptak a streetfootballworld globális szervezetébe, melyet az EU, a FIFA, az UEFA és az MLSZ is elismer és támogat. A berlini székhelyű szervezet olyan egyesületeket kapcsol össze, amelyek a leszakadó társadalmi csoportok integrációján dolgoznak a sport segítségével.

Mivel a sportszerűség a legfőbb szempont, így egy fair play bajnokság menete különbözik a megszokottaktól. A mérkőzés kezdete előtt a mediátorok felügyelete mellett tisztázzák a szabályokat a játékosok. Ők azok, akik helyettesítik a bírókat a pályán és tevékenységük során nem szólnak bele a játék menetébe. A díjazás is természetesen a legsportszerűbb csapatnak jár – tudtuk meg Pál Attilától az Oltalom SE mediátorától.

20200829-fairplay 03

Az idei bajnokságra és az Oltalom Sport Egyesület arénájába a berlini utcaifoci válogatott, a Sportland Brandenburg vendégként érkezett, akik végül a második helyet szerezték meg. Az üdülőben táborozott és a játékba spontán bekapcsolódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem SE vívószakosztály által összeállított csapat is, akik Fair Play Kupa nyerteseként zárták az eseményt. Mellettük pályára lépett még az Oltalom SE két csapata is, melyek közül az egyik megszerezte a harmadik helyet.

Az MH RKKK az elmúlt évekhez hasonlóan a kezdeményezés támogatásának jeléül nemcsak a helyszínt biztosította, hanem a fair play szellemiségében összeállította 10 fős csapatát is, akik végül az első helyen végeztek.

20200829-fairplay 02
20200829-fairplay 04