Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balesetet szenvedett a Harrier

Szöveg: JETfly |  2007. december 9. 11:01

Az elmúlt hónapban mindössze egyetlen eseménnyel növekedett a régi masinák baleseti statisztikája. November 10-én a Patuxent River-i tengerészeti légibázison egy Harrier szenvedett leszállás közben kisebb sérülést.

A meghibásodott hidraulika miatt a futóművei összecsuklottak, a gép pedig az orrára, illetve az egyik oldalára dőlt. Személyi sérülés szerencsére ezúttal nem történt. Az északi féltekén, az év vége közeledtével, lassan mindenhol befejeződnek a bemutató repülések. A téli időszakban az oldtimer gépeket műszakilag átvizsgálják, illetve – lehetőség szerint – az esetleges javítási-felújítási munkákat is elvégzik.

2007. november 10-én, a Patuxent River-i tengerészeti légibázison az N94422 (XZ439) jelzésű, British Aerospace FA/2 Sea Harrier típusú repülőgép szenvedett kisebb balesetet. Éppen leszállás közben érzékeltek hidraulikus meghibásodást, így a gép az összecsuklott futóművek következtében egyszerűen az oldalára dőlt. A jelentéktelen sérülések javítása után ismét újra repülhet majd a vasmadár. A Harriert egyébként első alkalommal kapta meg egy polgári szerveződés, amely háborús repülőgépeket üzemeltet. Tulajdonosa Art Nalls, aki korábban már két sikeres repülést végzett a Harrierrel, a Maryland állambeli St. Mary megyei repülőtéren. Nalls példánya tulajdonképpen egy bemutató repülőgép, melyet az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő repülőnapokon való szereplésekre szánnak.