Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba érkezett Des Brown

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 9. 10:51

Afganisztánba utazott Des Browne brit védelmi miniszter, hogy személyesen mérje fel a helyzetet, és meglátogassa a brit katonai alakulatokat.

Browne szombaton érkezett az afgán fővárosba, ahol megbeszélést folytatott afgán kollégájával, Abdul Rahim Vardakkal, felkereste a Kabulban szolgálatot teljesítő brit katonákat, majd a nyugat-afganisztáni Herát városba utazott tovább.

Mintegy 7000 brit katona szolgál Afganisztánban, többségük a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az afgán hadsereg a hét végén indított műveletet a dél-afganisztáni Musza Kala térségében, hogy visszavegye a térség feletti ellenőrzést a táliboktól. Az offenzíva során tucatnyi tálibot öltek meg szombaton, de két gyermek és egy brit katona is életét vesztette. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint a lázadók két parancsnokát fogságba ejtették, és vasárnap a NATO-csapatok és az afgán alakulatok már csak 2 kilométerre voltak Musza Kalától.

Musza Kala az ópiumtermelés központjának számító Hilmend tartomány északi részén fekszik. (A világon megtermelt ópium 92 százaléka származik Afganisztánból.)

A tálibok februárban foglalták el Musza Kalát, ami a helyi törzsi vezetőkkel négy hónappal korábban kötött rendkívül ellentmondásos megállapodás következménye volt. E megállapodás értelmében ugyanis az ISAF kötelékében szolgáló brit csapatok kivonultak a térségből, a helyi törzsek pedig vállalták, hogy távol tartják a vidéktől a tálibokat, és gondoskodnak a béke megőrzéséről.