Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátrak találkozása

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. október 31. 22:38

1956. október 30-án a Budapesten kitört forradalom elért a távoli Felsőpeténybe is. Ez volt az a nap, amikor a rétsági harckocsizó ezred forradalmi katonai tanács elnöke, Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy és társai kiszabadították az Almásy-kastélyban titokban fogva tartott Mindszenty József bíboros-hercegprímást.

Mindszenty (9)

A rövid, de annál fontosabb találkozóra a Felsőpetény és Rétság önkormányzata, valamint a Felsőpetény–Nőtincsi Római Katolikus Egyházközség által szervezett egész napos ünnepségsorozattal emlékeztek meg október 31-én. Elsőként a felsőpetényi Munkás Szent József templomban tartottak szentmisét, melyen részt vett Marton Zsolt váci megyéspüspök, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője. A szentmisét követően a résztvevők megkoszorúzták Mindszenty József és Pálinkás-Pallavicini Antal emlékhelyeit.

Az ünnepség ezután Rétságon folytatódott, ahol a 2016-ban felavatott Mindszenty-Pallavicini Emlékműnél a város polgármestere fogadta a vendégeket. A jelenlévők egy rövid megemlékezést követően helyezték el a kegyelet koszorúit a szobrok lábainál.

Mindszenty (17)

A nap záróeseményére az egykori rétsági laktanya emlékparkjában került sor. Mezőfi Zoltán János polgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy valóban bensőséges ünnepségen köszöntheti a megemlékezésre érkezetteket, hiszen közülük sokan személyesen is átélhették Mindszenty József fogságának, majd kiszabadításának napjait.

„Mindszenty József bíboros élete egyetlen ponton találkozott rövid időre Pálinkás-Pallavicini Antaléval. Ám ez örökre meghatározó, sorsdöntő találkozás volt” - emelte ki Szabó István honvédelmi államtitkár. Mint emlékeztetett, „A bíboros és az őrgróf ugyan alig találkozott, a hazájukért önként vállalt áldozatban azonban egyek voltak. Ebben volt közös kettejük útja. Vállalták a megaláztatást, a fizikai és a lelki hányattatást. Mindenüket odaadták a magyar nép szabadsága érdekében. Pallavicini őrnagy az életét is” – emlékeztetett Szabó István.

Mindszenty (23)

„Fontos, hogy az ’56-os hősök tettei és bátorsága mindig példaként szolgáljon számunkra” - hangsúlyozta az államtitkár, majd hozzátette: „méltón emlékezni csak összefogva tudunk, hiszen a forradalmárok vére is a nemzet közös ügyéért folyt. Ez kell, hogy szemünk előtt lebegjen.”