Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bécsben tárgyalt a védelempolitikai igazgató

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. április 20. 14:50

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára látogatást tett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi székhelyén, ahol dialógust folytatott Tuula Yrjölä-val, az EBESZ Konfliktus Megelőző Központ Igazgatójával.

A megbeszélés során a felek érintették az Ukrajnában kialakult helyzetet is. Németh helyettes államtitkár kiemelte az EBESZ helyszíni megfigyelő missziójának kiemelt szerepét, amelyhez Magyarország mind szakértőkkel, mind pénzbeli támogatással hozzájárul.

A tárgyalás fő témája az euroatlanti térség non-proliferációs, valamint biztonság- és bizalom építési mechanizmusainak általános és sajnálatosan romló helyzete volt. Magyar részről jelentős fontosságot élvez a hidegháború lezárulta óta eltelt időszak eredményeinek megőrzése. Hazánk arra számít, hogy az EBESZ továbbra is támogatni tudja az európai biztonságot, elsősorban az 57 részes állam hatékony párbeszéde útján. Magyarország egyben a non-proliferációs tevekénységek támogatásában is érdekelt. A védelempolitikai igazgató kiemelte, hogy Magyarország közvetlen projektekkel támogatja Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót a kézi- és könnyű fegyverek, valamint a lőszerkészletek ellenőrzésével kapcsolatos erőfeszítéseikben. Ez közvetlenül hozzájárul a tágabb nyugat-balkáni régió, és így hazánk stabilitásához is.

Bécs

A helyettes államtitkár megbeszélést folytatott továbbá osztrák partnerével, dr. Arnold Kammellel is. A tárgyaláson mindkét fél hangsúlyozta a két ország közötti kiváló védelempolitikai viszony fontosságát, egyben áttekintették a folyamatban lévő együttműködések helyzetét.