Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beépülnek a tálibok a hadseregbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 17. 11:28

Mohammad Omar molla, a tálibok vezetőjének állítása szerint harcosai beférkőztek az afgán fegyveres erők soraiba és egyre több katonát képesek megölni az Egyesült Államok vezette koalíciós erők tagjai közül.

Az állítás abban a nyolcoldalas üzenetben szerepel, amelyet Mohammad Omar molla küldött el különböző médiumoknak. Közölte, az afgán biztonsági erők segítenek a táliboknak beszivárogni a hadseregbe és a rendőrségbe, hogy azután ott ők külföldi katonákkal végezhessenek, majd elvigyék a kormánytól kapott fegyvereiket a lázadók táboraiba. Biztonságosan tudnak behatolni az ellenség támaszpontjaira, hivatalaiba és hírszerző központjaiba. Utána pedig könnyűszerrel hajtják végre bátor és összehangolt támadásaikat, nagy veszteségeket okozva az ellenségnek – írta Omar molla.

A tények azt mutatják, hogy emelkedik azoknak a gyilkosságoknak a száma, amelyeket afgán katonák, rendőrök vagy afgán egyenruhát viselő szélsőségesek követnek el külföldi katonák ellen, de a koalíciós erők azt állítják, hogy az ilyen támadásoknak legfeljebb csak a 10 százalékát követik el beszivárgók. Az AP szerint az idén eddig 37 külföldi katonát öltek meg 27 támadásban, tavaly pedig 20-at 11-ben.