Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az 52-es parcella felújítása

Szöveg: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2021. január 27. 8:04

2020 decemberében megtörtént a budapesti Fiumei úti Sírkertben található, a Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő 52-es parcella műszaki átadása.

52_es parcella

A felújítás részeként új térkövet raktak le, illetve köztéri lámpákat és ülőpadokat helyeztek el. A betemetési rend biztosítása érdekében parkosításra, illetve fakivágásra is szükség volt - a fák pótlása az illetékes hatóságok által meghatározott módon történt meg.

A parcellában új szakaszokat alakíttatott ki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az intézmény a két világháború hősi halottjai, valamint a harcok során legmagasabb kitüntetést kiérdemlő, kiemelkedő életúttal rendelkező katonaszemélyeinek temetését, emlékük ápolását végzi. A jelenkor kegyeleti feladatai továbbra is a Magyar Honvédséghez tartoznak.

A parcellában a felújítást követően elkezdődtek a világháborúkban harcoló katonák maradványainak betemetései. Az eltemetettek méltó sírhelyeinek kialakítása folyamatosan zajlik. A további betemetések 2021-ben tovább folytatódnak.

Az 52-es parcella katonai tiszteletadással való átadóünnepségét – a kialakult járványhelyzet függvényében – még az idei évben tervezik megtartani.

52_es parcella_2