Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az Egységes Gyalogostiszti Felkészítés projekt

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 9. 10:30

Befejeződött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) oktatóinak vezetésével végrehajtott Egységes Gyalogostiszti Felkészítés elnevezésű, pilot jellegű kiképzési projekt.

nke1

A négyhónapos kiképzési program zárásaként Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke és Lippai Péter dandártábornok, a kar megbízott dékánja a katonák részére átadták a kiképzés elvégzését tanúsító okmányokat.

Antal László dandártábornok záró beszédében többek között elmondta, hogy a csapatot vezetni kell, a parancsnoknak a megfelelő döntéseket mindig meg kell hoznia, és ezt a döntéshozatali folyamatot meg kell tanulni és gyakorolni kell. Hozzátette, hogy az Egységes Gyalogostiszti Felkészítés erre fókuszálva készíti fel a negyven év alatti, katonai végzettséggel nem rendelkező tiszteket. A dandártábornok megköszönte az oktatói állomány munkáját, és gratulált a katonák kiképzésen nyújtott teljesítményeihez.

Ezt követően Lippai Péter dandártábornok szólt a tanfolyam állományához. Elmondta, hogy egy tiszti rendfokozatot viselő katonának – legyen az hivatásos, szerződéses vagy akár tartalékos katona – kötelessége tudnia a katonai vezetési alapokat, mert bármikor, bárki kikerülhet a harcvonalba és ott tudnia kell dokumentálni, tudnia kell parancsot adni. Kiemelte, hogy a kiképzésnek nem titkolt célja az egységes terhelés, a közös élményszerzés, mely a tiszti karban a remények szerint elindít egyfajta szocializációs folyamatot, függetlenül attól, hogy ki honnan érkezett.

nke11

„Legyenek büszkék arra, hogy ezen a felkészítésen részt vettek, hogy az első fecskéi lehettek ennek a kiképzésnek. Térjenek vissza beosztásaikba, az itt megszerzett tudást jól raktározzák el, de ne feledjék el azt, és néha vegyék elő, frissítsék fel az itt tanultakat” – mondta a dandártábornok.

A program kísérleti jelleggel indult az MH Kiképzési Csoportfőnökének iránymutatása alapján, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Összhaderőnemi Műveleti Tanszék oktatóinak vezetésével.

A kiképzés az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán zajlott, és fő célja, hogy a negyven év alatti, katonai végzettséggel nem rendelkező tisztek is képesek legyenek a gyalogos lövészraj, lövészszakasz harctevékenységének megtervezésére, megszervezésére és vezetésére. A kiképzésben részt vett katonák február első napjaiban, zárógyakorlat keretében adtak számot tudásukról. A zárógyakorlaton a fiatal tisztek rajtaütés éles lőgyakorlatot hajtottak végre parancsnok váltásokkal.