Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béke, barátság és együttműködés

Katonai megemlékezés Szicíliában

Szöveg: Koch János őrnagy, Tóth István törzszászlós | Fotó: Tóth István törzszászlós, Giancarlo Francione |  2023. november 30. 16:47

Idén novemberben az olasz és magyar nemzet közötti barátság keretében szervezett megemlékezésen vett részt a NATO Hírszerző, Megfigyelő és Felderítő Erők kötelékében szolgálatot teljesítő magyar kontingens állománya.

5. Közös katonai megemlékezés az olasz fegyveres társszervek képiselőivel Vittoria város főterén

A magyar katonák Vittoria város polgármesterének meghívására, a „Nemzeti Összetartozás és Fegyveres Erők Napja” alkalmából rendezett ünnepség sorozaton az első világháború során a város hadifogoly táborában elhunyt magyar katonák emléke előtt tisztelegve helyezték el koszorúikat a városi temetőben található „Magyar Kápolnánál (Capella Ungherese)”, valamint a katonai emlékműnél a város főterén. Francesco Aiello polgármester még november 3-án fogadta a városházán Koch János őrnagyot, a magyar kontingens nemzeti rangidősét, valamint Tóth István törzszászlóst, rangidős altisztet. A találkozó alkalmával szó esett az 1860-as évek időszakában az olasz egység kialakításáért vívott harcok idejére visszanyúló olasz-magyar barátságról és együttműködésről. A szicíliai olasz nép emlékezetében a mai napig elevenen él a Giuseppe Garibaldi tábornok mellett szolgáló – „a rettenthetetlen magyar” címet viselő – Türr István altábornagy és Tüköri Lajos őrnagy által vezetett magyar katonák hősies helytállása.

3. Koch őrnagy és Tóth törzszászlós egyeztetésen vesz részt prof. Francesco Aiello polgármester úrnál

Az egyeztetés során szó esett a jövőbeni együttműködés további lehetőségeiről, amivel a kis létszámú magyar kontingens hozzá tud járulni a közös emlékek méltó ápolásához, így a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez. 2024-ben – a szicíliai polgárok magyar katonák iránti elkötelezettsége eredményként – megnyitják a város által fenntartott és felújított „Magyar Múzeum”-ot, amellyel párhuzamosan a város vezetése egy konferenciát is tervez az 1860-ban Palermóban megalakult olaszországi magyar légió és a szicíliai olasz-magyar történelmi katonai együttműködés jegyében.