Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. november 30. 14:25

November utolsó napján tartották a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport második féléves ülését Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában, ahol tájékoztatták a különböző társadalmi szervezetek képviselőit a jelenleg is zajló folyamatokról és a 2024. évi munkatervről.

_SNJ7165

Az ülésen szó esett az MH Idősügyi Stratégia felülvizsgálatáról, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség illetékesei tájékoztatták az idősügyi munkacsoport tagjait a nyugállományú katonákat és honvédelmi alkalmazottakat érintő folyamatokról és változásokról. A szakmai fórumon – amelyen dr. Czermann János képviseletében jelen volt Szűcs Cintia, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár titkárságvezetője is – elhangzott, hogy az idősek hatékony, széleskörű segítése érdekében az idősügyi stratégiát azután módosítják, miután az illetékesek feldolgozták a beérkezett tapasztalatokat, illetve ezekből levonták a megfelelő következtetéseket.

_SNJ7175

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviselői, illetve a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége elnökei és képviselői részvételével folytatott egyeztetésen bemutatták a nyugállományú honvédek és civil szervezetek által igényelhető MH Egészségmegőrző Programot, illetve az MH Egészségmegőrző Prémium Programot is. Míg előbbi célja elsősorban a kognitív információ átadása és a probléma iránti fogékonyság fejlesztése, utóbbi egy egyéni egészségmegőrző és fejlesztő program, melynek célja a lehetséges rizikófaktorok feltárása. A magasabb egészségügyi kockázattal rendelkezők kiszűrését magába foglaló multifázisos szűrőprogram állapotfelmérő vizsgálatokra alapozott egyéni életmód tanácsadásból áll.

Elhangzott, hogy kulturális téren is áttekintő munka kezdődött meg együttműködve más kormányzati programokkal. E kezdeményezés egyik célja, hogy az aktív, a nyugállományú katonák és családtagjaik részére közös időtöltést és programokat biztosítsanak, amellett, hogy elősegítse a generációk találkozását és a közöttük lévő kapcsolat erősítését is.

_SNJ7146

A nyugállományú szervezetek képviselőit tájékoztatták arról a kiberbiztonság fontosságát szem előtt tartó előadás lehetőségéről is, amelyet az MH Kiberműveleti Parancsnokság biztosít az erre igényt tartó közösségek számára. Az ülés végén az érintettek áttekintették a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport 2024. évre vonatkozó munkatervét is.