Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Béke és jóság”

A láb visz, a szív hajt és a hit visz el a célhoz

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: HM Katolikus Tábori Püspökség, HM Zrínyi Kft. |  2023. szeptember 17. 7:07

Huszonhetedik alkalommal szervezte meg a családi nappal egybekötött Nemzeti Katonai Zarándoklatát a HM Katolikus Tábori Püspökség, a Somogy vármegyei Andocson, szeptember 16-án.

A Nemzeti Katonai Zarándoklat a hagyományokhoz hűen kora reggel egy közel 15 kilométeres gyalogmenettel indult. A zarándokokat – akiket Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője kalauzolt – Andocson a Szent Ferenc téren lévő Nagyboldogasszony-bazilikánál, Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök fogadta. Közben a bazilika melletti parkban már álltak az ugrálóvárak, és készültek a szebbnél szebb arcfestések is. A bazilikában Bozó Tibor altábornagy köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte: az idei zarándoklat jelmondata: „Pax et bonum, azaz Béke és jóság.”

„Ez nem csak zarándoklat, hanem családi nap is. A család egy nagyon fontos alapegység, amely harmóniája elvezet minket oda, hogy alázatosan tudjunk szolgálni.”

TUN_2588

Az ünnepi gondolatok után Berta Tibor dandártábornok szentmisét tartott, melyen kitért a zarándoklat fontosságára. „A zarándoklás jelentése, hogy újra meg újra meg kell tanulni a hitünket. Nagy szellemi és lelki erőfeszítéssel ismét neki kell veselkedni, hogy egyre jobban megismerjük a mi hitünk logikus igazságait. Azért logikusak, mert az isteni kinyilatkoztatás az alapjuk.”

Hozzátette: egy-egy zarándoklás folyamán még jobban meg kell ismernünk Jézus Krisztust.

Takács Tamás ezredes érdeklődésünkre elmondta: egy zarándokmenet soha nem azt adja, amit várunk tőle, hanem azt, amire szükségünk van.

„Régen úgy tanítottak minket, hogy ami nem megy bele a fejbe, az belemegy a lábba. Ennek van egy vallásosabb vonzata is, amikor az ember megy a láb viszi, aztán amikor a láb fárad, akkor a szív hajtja és végül a hit viszi el a céljához” – fejtette ki.

TUN_2568

A családi napon a kicsiket és nagyokat különböző, színes programok várták. Volt légvár, arcfestés, lézerharc, csocsó és még különböző népi fajátékokkal is megismerkedhettek és játszhattak a gyerekek. A Nemzeti Katonai Zarándoklat és Családi Nap Vincze Lilla felemelő koncertjével és hálaadó imádsággal zárult.