Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap, ami nem a munkáról szól

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. szeptember 16. 19:35

Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.

„Nagyon köszönöm a szervezőknek, hogy ezt a mai napot megszervezték, a meteorológusaink számára pedig azt, hogy ezt a jó időt úgymond elrendezték nekünk, így nagyon remélem, hogy minden adott ahhoz, hogy egy tökéletes, szórakoztató napot tudjunk együtt eltölteni” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Magasy Zsolt ezredes, a MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoka azt a több száz érdeklődőt, akik a pápai bázison gyűltek össze a szervezet családi napján. Az elöljáró emlékeztetett arra: a katonai repülőtér folyamatos működtetése sok kihívást tartalmazó feladat, amely számos nehézség elé állíthatja a családokat.

„Éppen ezért nagyon szeretném megköszönni a családok támogatását, hiszen a katonai hivatás sokszor azzal jár, hogy a családtól messze kell lenni” – tette hozzá.

Az MH 47. Bázisrepülőtér személyi állománya a szervezet létrejötte, vagyis 2001 óta minden évben megrendezi a családi napot, a MH Pápa Bázisrepülőtéren üzemelő Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program 2008-as beindulása óta pedig a bázison települő többi szervezet is képviselteti magát. A szervezők nem csak a katonai repülőtéren dolgozókat és családtagjaikat, barátaikat látták vendégül, hanem a nyugállományú volt kollégákat is, és a Bajtársi Találkozónak is helyszínt biztosítottak, akárcsak a katonai toborzóknak is.

Pápa családi nap KLAC7810

Az esemény hivatalos része az MH 47. Bázisrepülőtér és a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) zászlójának felvonásával vette kezdetét. Magasy Zsolt ezredes beszédét követően Jason Mills amerikai ezredes, a HAW parancsnoka is köszöntötte a résztvevőket, aki elsődlegesen a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) műveleti egység teljesítményét méltatta. Az érdeklődők ezt követően az MI-17 légikutató-mentő helikopter dinamikus bemutatóját láthatták: a légikutató szolgálat hét katonája ejtőernyős ugrást hajtott végre 600 méteres, majd 1500 méteres magasságból. Az MH Szolnok Légierőzenekar sokakat érdeklődő koncertjét az Őr- és Biztosító Rendész Század járőrkutyás bemutatója váltotta, majd egy MiG-15-ös felújított vadászrepülőgép avatása következett.

Mátyás Botond Hunor főhadnagy, a rendezvény moderátora felidézte: 1975-ben a Csapatművelődési Otthon elé állították ki – egy MiG-19 PM és egy MiG-21 F-13 társaságában – az 1950-es oldalszámú MiG-15-ös szovjettípusú sugárhajtású vadászrepülőgépet, amelynek az évtizedek alatt igen leromlott az állapota. Az Eskün Innen Obsiton Túl Honvédelmi Alapítvány tagjai – mintegy hároméves munkával – újították fel a nyugdíjas madarat, hogy még sokáig szolgálhasson emlékül azon elődöknek, akik repülték vagy üzemeltették a típust.

Pápa családi nap KLAC7846

A későbbi programok között solymászbemutató, főzőverseny, dögcédula-készítés, paintball-lövészet, ugrálóvár és mini-állatkert szórakoztatta a délutánra mintegy ezer-kétezer fősre duzzadt közönséget. A családi nap résztvevői repülhettek a bázison települő C-17-es típusú, harcászati teherszállító feladatkörre kifejlesztett szállítórepülőgéppel is, az egynapos fesztivál hangulatos zárását pedig a világszerte ismertnek számító, többek között III. Károly brit király 70. születésnapi ünnepségén is szerepelt modern-hagyományos táncformáció, a Fricska Táncegyüttes fellépése biztosította.

Az MH 47. Bázisrepülőtér családi napján Soproni Károly őrnagyról, repülőgépvezetőről, az 1. Vadászrepülő Század parancsnokáról is megemlékeztek, aki 1990. szeptember 16-án, a pápai repülőtér nyílt napján a 04-es oldalszámú MiG-23-as vadászgépével lezuhanva lelte tragikus halálát.