Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőgép-tragédiára emlékeztek Madarason

Szöveg: Végső István | Fotó: Pásztor Gergely |  2023. szeptember 16. 15:17

A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

Madars_nyitó

1944. szeptember 13-án, este kilenc órakor, a madarasi külterületen, a Lajdi tanyánál lezuhant egy katonai szállító repülőgép. Utasai – Edmund Rygiel 25 éves hadnagy, Bernard Weber 24 éves tizedes, Lucjan P. Woytanowicz 24 éves főhadnagy, Edward Weinz 38 éves szakaszvezető, Edmund Zielinski 24 éves tizedes, Boleszlaw Wawrzak 36 éves szakaszvezető és Roman J. Sikorski 35 éves szakaszvezető – a varsói felkelésnek szállítottak volna utánpótlást. A lengyel hazafiak gépét egy Újvidékről felszálló német vadászrepülő lőtte le, mind a heten életüket vesztették.

Az idei megemlékezésen a Nyírő Ferenc plébános által celebrált emlékmisét követően, a lengyel és a magyar himnuszok elhangzása után, Balla Csaba polgármester köszöntötte a madarasi emlékkopjafánál az egybegyűlteket. Mint elmondta, nagyon fontos nap ez a madarasiak számára, bizonyítva a magyar-lengyel barátság fontosságát.

Végső István történész az 1944-es évben történt eseményekről tartott előadást, majd Kalinowski Andrzej, a Lengyel Köztársaság Konzulja jól eső érzéssel köszönte meg, hogy Madarason 2007 óta mindig van egy „lengyel nap”. A rendezvény a madarasi általános iskolások verses műsorával, majd koszorúzással zárult.