Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartással is a béke pártján

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. május 26. 20:57

„A béke és a béke fenntartása napjainkban ismételten különös és szomorú aktualitással bír” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a magyar békefenntartók napja alkalmából tartott megemlékezésen, Pákozdon, május 26-án.

„Mi magyarok, többek között történelmi örökségünkből fakadóan is jól ismerjük a háború veszélyeit és kegyetlenségét. Éppen ezért mondjuk minden nap, el nem gyengülő határozottsággal, hogy mi magyarok a béke pártján állunk” – jelentette ki a pákozdi katonai emlékparkban tartott beszédében a miniszterhelyettes.

A magyar katonák már egy és egy negyed évszázad óta vesznek részt békefenntartó küldetésekben világszerte. Közülük a Katonai Emlékpark Pákozd –Nemzeti Emlékhelyen márványtábla őrzi azok neveit, akik az életüket adták a békéért. Egy név fényesebben tűnik a tekintetünkbe, tavaly került fel: Horváth Csongor ezredes Koszovóban hunyt el békeszolgálat közben.

Vargha Tamás beszédében felidézte, hogy az osztrák-magyar haderő szerepet vállalt a Krétán, 1897 februárjában kirobbant görög–török konfliktus kezelésében. A monarchia odaérkező hajóiból, a konzulátus védelmére partra tett harminc matróz békefenntartóvá vált. „A szakaszt Pintér Gyula szolgálaton kívüli százados, magyar állampolgárságú krétai osztrák-magyar konzul kordonszolgálatra rendelte, hogy elválassza Haniá török és görög negyedét, és ezzel megkezdte az első modern békefenntartó missziót, amelyet így talán magyar találmánynak tekinthetünk” – hangzott el.

Bekefenntartok_Napja_20230526_10 copy

„Az első békemisszió óta mintegy harminc magyar katona vesztette életét, miközben szolgálta a béke ügyét. Őrájuk emlékezünk ma. És ez a mi örökségünk, a béke védelme és a helytállás a nemzetközi békefenntartás frontján. A béke és a béke fenntartása napjainkban ismételten különös és szomorú aktualitással bír. Immáron közel másfél éve dúl háború közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában. Katonák és civilek ezrei, tízezrei vesztették már életüket ebben a konfliktusban” – emlékeztetett a parlamenti államtitkár.

„Tűzszünetre, béketárgyalásokra, végül azok eredményeként mielőbbi békére van szükség, mert csak így menthetjük meg további emberek, talán több millió ember életét” – tette hozzá Vargha Tamás.

A május 29-ei magyar békefenntartók napja alkalmából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levélben ismerte el a magyar katonák és honvédelmi alkalmazottak tevékenységét. A levélben szerepel, hogy jelenleg több mint 800 katonánk szolgál távol a hazától, 3 földrész 13 országában, 8 különböző misszióban, a Magyar Honvédség hírnevét öregbítve, mert Magyarország az ENSZ, a NATO és az EU tagjaként elkötelezett a nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletek támogatásában, a béke és a stabilitás fenntartásában.

Bekefenntartok_Napja_20230526_17 copy

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar nevében Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes Kajári Ferenc vezérőrnaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével közösen helyezett el koszorút a magyar békefenntartók emlékhelyénél.

Békefenntartóink márványtáblájánál – mások mellett – szintén koszorúztak a misszióban elhunyt katonák hozzátartozói, a Székesfehérvárra települt nemzetközi katonai szervezetek vezetői, az MH Nagysándor József 51. Híradó és Vezetésbiztosító Dandár képviselője, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, honvéd hagyományőrzők, valamint a katonai emlékpark vezetése.

A magyar békefenntartók napja alkalmából, beosztásaikban nyújtott kiemelkedő teljesítményük és példamutató tevékenységükért Vargha Tamás elismeréseket adott át.