Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveletek, angolul

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. február 6. 8:28

Véget ért az idei esztendő első nyelvi felkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban. A háromhetes képzés résztvevői február 3-án vehették át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelüket.

DSC_0005

A január 16-án kezdődött békeműveleti angol (English for Peace Operations) intenzív nyelvi képzés célja az, hogy a Magyar Honvédség aktív és tartalékos katonái, valamint honvédelmi alkalmazottai részére – békeműveleti témakörökön keresztül – lehetőséget biztosítson angol nyelvű kommunikációs készségek gyakorlására. A központ nyelvtanári csapata olyan tematikát állított össze, amelynek középpontjában a békeműveletek főbb területeit érintő szakszókincs elsajátítása és a hallgatók nyelvhasználati magabiztosságának növelése áll.

A képzés során mélyülnek a békeműveleti ismeretek is, ám a felkészítés elsősorban nyelvi, és nem katonai célú. A tematika vizsgálja – többek között – a nemzetközi szervezetek működését, foglalkozik a civilek védelmével, és áttekinti a békeműveletek részét képező katonai feladatokat is. A tanfolyam végén a hallgatók olyan kimeneti vizsgán vesznek részt, amely a megelőző hetek során feldolgozott nyelvi anyag elsajátításának visszacsatolására fókuszál. A sikeres képzés zárásaként Asztalos Lajos őrnagy, megbízott központparancsnok-helyettes adta át a tanúsítványokat.