Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketámogatók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 8. 15:19

Napjainkban nincs a Földön olyan fegyveres konfliktus, amely kizárólag katonai eszközökkel kezelhető lenne. Ebből adódóan a béketámogató műveletek szerepe egyre fontosabb, miközben a feladatok mind szerteágazóbbak.

202009_Magyar_Honvéd_borító

Ezek teljesítéséhez a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központnak (MH BTKK) is időről-időre aktualizálnia, alakítania kell a „tanmenetet”, hogy az általuk felkészített katonák minden lehetséges szituációban megállják helyüket a műveleti területen.

Az MH Béketámogató Kiképző Központ 2004. május 27-én vált önállóvá – jogelődje 2000. október elsején az MH 1. Könnyű Vegyes Ezred kötelékében jött létre –, s az akkori két kiemelt misszió, az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus – UNFICYP), illetve a Sínai-félszigeti Többnemzeti Erők és Megfigyelők (Multinational Force and Observers – MFO) kötelékébe készülő személyi állomány felkészítését, kiképzését végezte.

A Magyar Honvédség nemzetközi ambíciószintjének növekedésével, műveleti szerepvállalásának kiszélesedésével a katonai szervezet feladatrendszere is kiegészült. Új elemként jelent meg a Balkánon tevékenykedő különböző missziók, az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (International Security Assistance Force – ISAF), illetve az ezt váltó Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission – RSM) leendő törzstisztjeinek, altisztjeinek felkészítése. Fontos megbízatást jelentett számukra az évente két alkalommal megrendezendő Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) lebonyolítása. A nemzeti, majd a nemzetközi különleges műveleti alaptanfolyam szervezése és végrehajtása 2010–2011-ben volt az MH BTKK egyik kiemelt feladata, amely immár a nemrég megalakult MH Transzformációs Parancsnokság alárendeltségében tevékenykedik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelenő számában!