Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béketárgyalásokat kezdhet a kormány a lázadócsoportokkal Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 24. 16:17

Heteken belül tárgyalóasztalhoz ülhet a kolumbiai kormány azzal a két fegyveres lázadócsoporttal (Estado Mayor Central és Segunda Marquetalia), amelyek korábban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezethez tartoztak, de azzal ellentétben visszautasították a 2016-os békemegállapodást – közölte Danilo Rueda, a békemegállapodásokért felelős kormányzati megbízott.

A FARC, amely évtizedeken át gerillaharcot folytatott az országban, letette a fegyvert, és hét évvel ezelőtt átfogó békemegállapodást írt alá a kormányzattal. A jelenleg Estado Mayor Central néven tevékenykedő csoportja az első pillanattól kezdve elutasította a megállapodást, a Segunda Marquetalia pedig három évvel az aláírás után lépett ki az egyezményből, azzal vádolva a kormányt, hogy nem tartja be az abban foglaltakat.

Tavaly decemberben a kormány bejelentette, hogy tűzszüneti megállapodást kötött az utolsó nagy gerillaszervezettel, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN), amit azonban az ELN januárban visszautasított. A múlt héten újabb tárgyalást tartottak, és ezen a kormány az ELN mellett tűzszüneti tárgyalást kezdeményezett a FARC-ból kiszakadtakkal is.

Ez „a párbeszéd az ELN-nel folyamatban lévő tárgyalásokat egészíti ki. Külön tárgyalóasztal mellé ültetjük az Estado Mayor Central és a Segunda Marquetalia képviselőit” – közölte Rueda, aki korábban emberi jogi aktivistaként is tevékenykedett. Szerinte először kölcsönös bizalomépítésre van szükség, és ezután nyílik lehetőség érdemleges párbeszéd lefolytatására.

A kolumbiai kormány Gustavo Petro elnök tavaly augusztusi beiktatása óta 17 nagyváros fegyveres bandájával, valamint két fegyveres bűnszervezettel – Clan del Golfo és Sierra Nevada – is tűzszüneti megállapodást tudott kötni, és abban reménykedik, hogy ezeknél is sikerül elérni, hogy végleg befejezzék a fegyveres szembenállást.

Miközben Antonio García, az ELN egyik főparancsnoka közösségi oldalán azt írta, hogy a béke nem egyenlő a teljes fegyverletétel fogalmával, Rueda most nyomatékosította, hogy minden szóban forgó tárgyalás célja a teljes leszerelés. A békemegbízott közlése szerint a kormány mindenekelőtt a fegyveres összetűzések elkerülését várja el és az ELN-nel kötött kétoldalú tűzszüneti egyezmény betartását. Danilo Rueda azt is leszögezte, hogy a békefolyamat csak akkor lehet teljes, stabil, tartós és végleges, ha minden érintett fél részt vesz benne.

A hatvan éve kezdődött belső fegyveres konfliktusban nemzetközi szervezetek adatai szerint 450 ezren vesztették életüket Kolumbiában.