Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belehalt sebesülésébe a gázai határon fejbelőtt izraeli határőr-katona

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI |  2021. szeptember 2. 10:44

Beer-Sevában, a Szoroka kórházban az orvosok több napig küzdöttek Barel Hadaria Smueli 21 éves határőr őrmester életéért, akit a határ menti erőszakos demonstráción egy tüzelőnyílásból közvetlen közelből életveszélyesen fejbe lőttek a palesztin tüntetők.

„Izrael biztonságát védve esett el, és nincsenek szavak, amelyek megvigasztalhatják családját” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök. „Barel harcos volt életében és halálában is. Az utolsó pillanatig harcolt az életéért” – tette hozzá a kormányfő. Beni Ganz védelmi miniszter a védelmi tárca nevében fejezte ki részvétét a családnak.

Az összetűzés során több száz gázai palesztin megpróbált felmászni a betonkerítésre, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra, a fal résein át lövéseket adtak le az izraeli határőrökre, miközben távolabbról az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet mesterlövészei lőttek át izraeli területre.

A karni átkelő közelében, mintegy három órán át tartó erőszakos tüntetést az izraeli katonák megpróbálták felszámolni, s ennek során számos palesztin megsebesült. A palesztinok több tucat, többségükben láblövéses sérülésről számoltak be, valamint két súlyos esetről, melyek elszenvedői később életüket vesztették a gázai egészségügyi hatóságok beszámolója szerint.

Az utóbbi két hétben ismét kiújultak a Gázai övezet határánál a palesztin tüntetések, amelyeken több százan gumiabroncsokat égetnek, az éjjeli órákban zajt keltenek, hogy a túloldalon lévő izraeli településeken ne tudjanak pihenni, és olykor gyújtó léggömböket eregetnek, hogy felégessék a szomszédos izraeli területeket.

A Ynet hírportál korábbi értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói a határ menti tüntetésekkel nyomást gyakorolnak Izraelre, mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén érkezik meg az övezetbe az a katari pénzsegély, amelyet legutóbb májusban, a Falak őrzője nevű, a gázai fegyveres szervezetek elleni izraeli hadművelet előtt folyósítottak számukra.