Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belesüketülnek a szolgálatba?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 31. 8:35

Több száz brit katona szenvedett súlyos halláskárosodást az afganisztáni bevetéseken – írta egy napilap a szigetországban.

Sokaknak olyan mértékben meggyengült a hallása a tálib felkelőkkel folytatott összecsapásokban, pokolgépes robbantásoktól vagy harci repülőgépek robajától, hogy frontszolgálatra már nem alkalmasak – számolt be róla a The Times. Sok katonának okoz gondot ez a károsodás akkor is, amikor leszerelés után megpróbálnak munkát találni.

A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 60 ezer euró kártérítésre jogosult az a katona, aki teljesen megsüketül, de az összeget hamarosan a duplájára fogják emelni.

A cikkben szerepel többek között, hogy egy bizonyos brit zászlóalj 691 katonájából hat hónapos szolgálat után 240 tért vissza hallásproblémákkal a hazájába.

Eddig 121 brit katona halt meg az afganisztáni harcokban és ötszáz sebesült meg. A veszteségeket nyilvántartó icasualties.org internetes honlap adatai szerint összesen több mint ezer külföldi katona esett el az ázsiai országban a hadműveletek kezdete, 2001 vége óta.