Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgium védettség alá helyezi a part menti vizeiben lévő hajóroncsokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 8. 13:25

Belgium nemzeti kulturális örökségeinek jegyzékébe veszi az északi-tengeri partszakaszának közelében található hajóroncsokat, hogy megvédje azokat a kincsvadászoktól és fellendítse a turizmust.

shipwrecks

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerint Belgium 84 kilométer hosszú tengeri partszakasza mintegy 280 hajóroncsot rejt. A főként az első és a második világháborúban elsüllyedt hajók legkevesebb tizenhét ország flottájához tartoztak, a belga roncsok legtöbbje halászhajó volt. Míg a hajóroncsok kiváló merülési helyszínt jelentenek és fontos menedéket nyújtanak a különféle halak és növények számára, állapotuk romlása folyamatos, többet a rongálás vagy a kifosztás veszélye fenyegeti. A belga kormány ezért úgy döntött, hogy kutatásokat végez és kulturális örökségeinek járó védettség alá helyezi a roncsokat.

A gyakran száz évesnél is régebbi hajók pontos helyéről idén térkép készült. A tervek szerint már a nyáron tárlaton fogják ismertetni a tengerfenéken nyugvó hajók történetét a hozzájuk tartozó események bemutatásával. Emellett a roncsokhoz vezetett vízalatti túrák szervezésére is lehetőség nyílna akár amatőr búvárok számára is.

„Az Északi-tenger roncsai örökségünk fontos részét képezik” - idézte Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert a hírportál. A tárlat és az elkészült térkép abban segít, hogy a hajóroncsok felfedhessék titkaikat - mondta. Az átfogó kutatások a történelmi ismeretek bővítése mellett az állapotfelmérést támogatták, az örökségi jegyzékbe vétel pedig a roncsok védelmét biztosítja a rongálástól - tette hozzá a miniszter.

Kép forrása: brusselstimes.com