Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgrád csak félszívvel keresi Mladicot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 20. 8:57

A hágai ENSZ-törvényszék (NT) főügyésze súlyos mulasztásokat vet a szerb hatóságok szemére a háborús bűnösök utáni nyomozás kapcsán. Serge Brammertz jelentése, amelyből a B92 belgrádi tv-adó idézett május 19-én, csütörtökön, megállapítja: a szökésben lévő háborús bűnösök – köztük Ratko Mladic és Goran Hadzic – elfogását célzó szerb stratégia teljesen eredménytelen. A jövőben új, keményebb fellépésre lesz szükség, és Belgrádnak fel kell derítenie a szökevények bujkálását segítő cinkosok hálózatát is.

A keresés hatékonyságának jelentős javítása nélkül nem lehet kézre keríteni a két szökevényt. A belgrádi kormánynak szavakban kinyilvánított készségét konkrét cselekvésnek és látható eredményeknek kell követni – idézett tovább a jelentésből a B92.

Az NT főügyésze június 6-án ismerteti jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Megfigyelők szerint egy olyan jelentés, amelynek tartalma kedvezőtlen a szerb kormányra nézve, lelassíthatja Szerbia európai uniós integrációját. A balkáni ország legfontosabb külpolitikai célja az európai uniós tagság elnyerése, ezen belül az, hogy még az idén tagjelölti státust kapjon. Az EU tavaly ősszel világossá tette: ahhoz, hogy folytatódjon a szerb EU-integráció, Belgrádnak most már kézre kell kerítenie Mladicot.

A boszniai szerb hadsereg 68 éves egykori főparancsnoka ellen csaknem 16 éve adott ki elfogatóparancsot a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Mladicot az 1945 óta Európában elkövetett legsúlyosabb háborús bűncselekményekkel vádolja a hágai törvényszék; a vád szerint felelős az 1995 nyarán elkövetett srebrenicai mészárlásért, amikor szerb fegyveresek összesen nyolcezer férfit és fiút mészároltak le a kelet-boszniai muzulmán enklávéban. A boszniai szerb extábornokot felelősségre vonnák azért is, hogy csapatai több éven át lőtték Szarajevót a várost övező hegyekből; az „ostromban" több ezer polgári személy vesztette életét.