Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belpolitikai vihart okozott a horvát elnök bocsánatkérése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 17. 7:08

A zágrábi kormánykoalíciót vezető Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) felháborították Ivo Josipovic szociáldemokrata államfő Bosznia-Hercegovinában tett kijelentései, amelyekben bírálta a ’90-es évek hivatalos horvát politikáját. Josipovic álláspontja a HDZ vezetése szerint ellentétes egy 2000-ben elfogadott parlamenti nyilatkozattal.

A párt elnöksége pénteki ülésén a leghatározottabban elítélte a Bosznia-Hercegovinába hivatalosan ellátogató elnöknek azt a szarajevói kijelentését, hogy Horvátország hozzájárult ahhoz a politikához, amely elvetette a háború magvait, több százezer ember halálának és kínjainak okozója lett, milliókat kényszerített otthonaik elhagyására és lerombolta Bosznia-Hercegovina gazdaságát.

Josipovic álláspontja a HDZ vezetése szerint ellentétes a horvát parlament 2000-ben elfogadott nyilatkozatával, amely szerint Horvátország igazságos, jogos és védekező jellegű felszabadító háborút vívott a múlt század kilencvenes éveiben, s nem azért harcolt, hogy bárkit leigázzon.

Sajnálatosnak minősítette a pártelnökség azt is, hogy Ivo Josipovic a bosznia-hercegovinai parlamentben mondott beszédében – mint a Hina horvát hírügynökség fogalmazott – nem ítélte el a Slobodan Milosevic vezette Szerbia által kezdett katonai agressziót, s nem szólt arról, hogy milyen szerepet játszott Horvátország Bosznia-Hercegovina fennmaradásában.

Kifogásolták azt is, hogy az államfő nem egyeztette bosznia-hercegovinai beszédeit a Jadranka Kosor HDZ-elnök vezette zágrábi kormánnyal, holott az alkotmány előírásai alapján ezt meg kellett volna tennie.