Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor búcsúlátogatáson fogadta a szlovén nagykövetet

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. május 7. 19:54

„Közös érdekünk, hogy a Szlovénia és Magyarország között kialakult jó kapcsolat továbbra is fennmaradjon, illetve egyes területeken tovább erősödjön” – jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután búcsúlátogatáson fogadta május 7-én, pénteken a leköszönő szlovén nagykövetet, dr. Robert Kokaljt.

szlovén3

A találkozón dr. Benkő Tibor kiemelte, hogy hazánkat és Szlovéniát mind a kétoldalú, mind a regionális területen számtalan dolog köti össze, amely a két országot szövetségessé teszi.

A kapcsolatok erősítésének egyik jó példája, hogy 2021 nyarán önálló véderőattasé-hivatalt nyit a minisztérium Ljubljanában. A másik, a rendszeres és napjainkban is zajló katonai együttműködés, amelyben a szlovén katonák több nemzet képviselőivel, köztük a magyar katonákkal közösen vesznek részt a Black Swan 2021 különleges műveleti gyakorlaton.

A nagykövet elmondta, hogy a napokban meglátogatta a szlovén kontingens tagjait, akik nagyon pozitívan nyilatkoztak a magyar vezetésű gyakorlatról és a magyar katonákkal kialakított nagyszerű kapcsolatokról.

szlovén2

A miniszter sajnálatát fejezte ki azért, hogy a világjárvány miatt még nem valósulhatott meg a nova goricai első világháborús emlékmű avatási ünnepsége, de a felek egyetértettek abban, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, méltó módon fognak tisztelegni a hősök előtt.

A honvédelmi tárca vezetője kihangsúlyozta, hogy Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága kiemelt fontossággal bír. Mint mondta: a 2015-ben indult tömeges illegális migrációs válság is jól rámutatott arra, hogy a Nyugat-Balkán országai fontos szerepet játszanak nemcsak a szűkebb régió, hanem egész Európa biztonsága szempontjából is. „A Nyugat-Balkán hosszú távú stabilitása és biztonsága leginkább a térség országainak mielőbbi sikeres euroatlanti integrációjával biztosítható" – fogalmazott dr. Benkő Tibor.

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) kapcsán a miniszter elismerését fejezte ki a nagykövetnek a szlovén CEDC elnökség múlt évi munkájáért, melynek köszönhetően – a COVID-19 világjárvány ellenére – sikerült a regionális védelmi együttműködés lendületét fenntartani. Mint ismert: 2021. július elsejétől egy évre Magyarország veszi át a Visegrádi Csoport (V4) soros elnökségét. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy a magyar V4 elnökség tervei között szerepel a V4 és a CEDC országok közötti együttműködés fejlesztése, ezzel is erősítve a regionális összefogást.

„Ennek keretében a tervek közt szerepel – a megelőző magyar V4 elnökséghez hasonlóan – egy találkozó szervezése a V4 és a CEDC védelmi miniszterek számára. A tanácskozásra 2021 őszén, Budapesten kerülhet sor"- tette hozzá. 

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kapcsán Benkő Tibor arról beszélt, hogy Magyarország várja Szlovénia csatlakozását a parancsnoksághoz, amely a régió és a szövetség szempontjából is kiemelt fontosságú vezető elem.

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott dr. Robert Kokaljnak eddigi munkájáért, melyet a két ország együttműködése és a honvédelmi tárca érdekében végzett, valamint sok sikert kívánt a nagykövetnek új beosztásához.

szlovén1