Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: csaknem négyezer katona vesz részt a védekezésben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 14. 9:22

Ezekben a napokban is csaknem négyezer katona vesz részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna május 14-ei, péntek reggeli műsorában.

miniszter_M1

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédség alapfeladata - az ország védelme - mellett minden területen ott van, ahol segíteni tud az ország lakosságának, mint például 2015-ben, amikor katonákat vezényeltek a déli határszakasz őrzésére, védelmére. Abban a feladatban azóta is részt vesznek - emlékeztetett.

A koronavírus-járvány miatt tavaly március óta a katonák segítették, segítik a határzárást, a határőrizeti feladatokat, a közterületeken a rendőrökkel közösen járőröznek, valamint fertőtlenítési feladatokat is végrehajtottak. A kórházparancsnoki rendszerben most is hatvan katona teljesít szolgálatot, az egészségügyi dolgozók tehermentesítését pedig mintegy 1400 segíti - sorolta. Az öt honvédségi oltóbusszal pedig bárhová el tudnak jutni, hogy segítsék a lakosság beoltását - ismertette.

Benkő Tibor kitért arra is: fontos, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program továbbra is töretlenül folytatódjon, mert a béke, a biztonság szavatolásához kell egy erős, jól felszerelt, ütőképes Magyar Honvédség. Elmondta: szeretnék, ha a társadalom is látná a haderőfejlesztési program eredményeit, ezért a tervek szerint augusztus végén Kecskeméten nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót tartanak. Megjegyezte azonban, hogy a rendezvényen csak azok vehetnek részt, akiknek van oltási igazolványuk.

Teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.