Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: számítunk a vezénylőzászlósokra!

Szöveg: Antal Ferenc, Balatoni Kitti | Fotó: Kertész László |  2021. május 18. 16:48

A vezénylőzászlós kapocs a vezető és a végrehajtó állomány között - hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián tartott vezénylőzászlósi konferencia első napján, május 18-án, kedden.

20210518-miniszter-vezenylozaszlosi (2)

A tárcavezető emlékeztetett: a Magyar Honvédség részvétele a pandémiás helyzet kezelésében ugyan felülírta a napi feladatok – a kiképzés, a felkészítés, a gyakorlatok - ellátását, azonban a társadalmi szerepvállalás terén nagyon nagy előrelépést jelentett.

Az altiszti kar jelentőségét hangsúlyozva Benkő Tibor leszögezte: a vezénylőzászlós egy összekötő kapocs a legénységi állomány, az altisztek vagy a végrehajtó állomány és a parancsnok között. „A vezénylőzászlósoknak olyan embereknek kell lenniük, akik a parancsnokot szakmai alapon tudják meggyőzni. Ki kell állniuk a katonák érdekeiért, legyen szó akár a kiképzésről, a felkészítésről, a szabadidőről vagy a juttatások rendszeréről. Önök felelnek azért, hogy a Magyar Honvédségben minden a lehető legtökéletesebb formában valósuljon meg” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

20210518-miniszter-vezenylozaszlosi (3)

Benkő Tibor aláhúzta: az elméleti és a gyakorlati tudás, valamint a tapasztalat adja azt, hogy valakiből jó vezénylőzászlós legyen. „A vezető legyen szigorú, legyen követelménytámasztó, következetes, példamutató és emberséges. Ezek azok az alapvető ismérvek, amelyek jelen kell, hogy legyenek egy vezénylőzászlósnál. Hogyan tudja mindezeket elérni egy vezénylőzászlós? Mindenekelőtt a jelenlétével, a meggyőző erejével, konkrétabban a belső kommunikációval” – emelte ki a honvédelmi miniszter, aki szerint a katonáknak nem parancsra, hanem meggyőződésből kell az országot és a Magyar Honvédséget szolgálniuk.

Benkő Tibor kiemelte: az eredményes munkavégzés azon múlik, mennyire hatékony a vezető, mennyire tudja meghatározni és számonkérni a követelményeket és miként tudja meggyőzi a katonát arról, hogy a feladatokat a legjobb tudása szerint végezze. A tárcavezető ezt követően felsorolta azokat a területeket is, ahol előrelépésre van szükség, ilyen például a toborzás és a megtartóerő kérdése.

Benkő Tibor kitért az illetményfejlesztés és a béren kívül juttatások területén elért eredményekre is. Mint fogalmazott: hat éve folyamatos az illetményfejlesztés a Magyar Honvédségnél, a pandémiás helyzet pedig bebizonyította, hogy a haderő stabil, kiszámítható munkahely.

Tájékoztatója végén a miniszter köszönetét fejezte ki a vezénylőzászlósoknak azért a támogatásért, amelyet parancsnokaiknak nyújtanak.

20210518-miniszter-vezenylozaszlosi (11)

Nem egyszerű dolog vezetni és vezetőnek lenni, ez egy többirányú tevékenység - fogalmazott a vezénylőzászlósi konferenciát megnyitó beszédében Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia megbízott parancsnoka, aki elmondta azt is: hosszú idő az, mire az ember megszerez minden olyan tudást és tapasztalatot, hogy sikeresen tudjon vezetőként működni. A parancsnok kitért rá: annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség minden szintjén minőségi képzés valósuljon meg, olyan emberek kellenek, akik értékeket képviselnek.

20210518-miniszter-vezenylozaszlosi (10)

A húsz évre visszatekintő hazai vezénylőzászlósi rendszer folyamatosan fejlődik. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzései, illetve a Magyar Honvédség fejlődése generálja azokat a folyamatokat, amelyekben a vezető altiszteknek is fejlődniük kell – mondta kérdésünkre Kriston István főtörzszászlós. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa emlékeztetett rá: minden állománykategóriának nagy kihívást jelentett a pandémia, azonban mindenki sikeresen teljesítette a rájuk háruló feladatokat.

A kétnapos rendezvényen – amelyen részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka - a vezénylőzászlósok tájékoztató előadásai mellett fórumbeszélgetéseket is tartanak.